PODIJELI

Jaka je prisutnosti kompjutorske animacije koja se miješa s klasičnim tehnikama, sve je veći broj autorica i njihovih inspiracija, osjeća se nostalgija i okretanje crno-bijelim filmovima.

Zagreb ponovno postaje središte svjetske umjetničke animacije – u ponedjeljak je počelo 27. izdanje Animafesta, a zagrebačku publiku u “dnevnim boravcima” u Kinu Europa i Tuškanac – po novom, program će se održavati i u Kinoteci – očekuje 350 filmova u natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima, izložbe, radionice, znanstveni simpoziji, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, Open Airovi u parkovima i na ulicama… A središnja tema Festa je odnos stripa i animacije.

Žeželjeva Crvenkapica

Prema riječima umjetničkog ravnatelja Festivala Daniela Šuljića, od 1.600 pristiglih filmova iz 76 zemalja, 44 su odabrana za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, 46 za Studentsko natjecanje te devet za natjecanje dugometražnog filma.

“Trendovski”, jaka je prisutnosti kompjutorske animacije koja se miješa s klasičnim tehnikama, sve je veći broj autorica i njihovih inspiracija, osjeća se nostalgija i okretanje crno-bijelim filmovima, “zemaljski”, u kratkometražnoj konkurenciji dominiraju Francuzi koji su rekorderi po ulaganjima u kratku formu, slijede Poljska, Njemačka, Kanada i SAD. U organizaciji su posebno ponosni na šest hrvatskih filmova (četiri su koprodukcije) u Velikom natjecanju, plus tri u studentskoj konkurenciji – dokaz da je hrvatska scena i dalje relevantna na globalnoj razini. Lutkarska stop animacija “Ježeva kućica” Eve Cvijanović adaptacija je besmrtne Ćopićeve poeme, u tim su bili uključeni i najbolji hrvatski stop animatori Thomas Johnson i Ivana Bošnjak, pojavljuju se Darko Rundek, Rade Šerbedžija, Kenneth Welsh (”Twin Peaks”) i Tim Allen (”Kralj lavova’”, ”Ljepotica i zvijer”). ”Ježurka” već ima nagradu s Berlinalea, a nakon Zagreba nastavlja put za Annecy.

Hrvatski stripaš svjetskoga glasa Danijel Žeželj predstavit će se svojom Crvenkapicom ”Reddux”, posjetitelji će moći vidjeti animirani ”žeželjevski” crno-bijeli crtež u postindustrijski pustoj zemlji. Prvi film Studija za stop animaciju Zagreb filma napravio je Božidar Trkulja – ”Posljednji izazov”, Slovenka Špela Čadež vraća se na Animafest s ”Noćnom pticom”, hrvatsko-estonska umjetnica Chintis Lundgren prikazuje modernu basnu o povučenom homoseksualnom liscu ”Manivald”, a švicarsko-hrvatska animatorica Michaele Muller, majstorica crtanja na staklu, ”Aerodrom”. Autorice Lucija Bužančić, Petra Balekić i Lucija Mrzljak predstavit će se u studentskoj konkurenciji.

Dovnikovićeva retrospektiva

Dobitnik nagrade za životno djelo 27. izdanja Animafesta je hrvatski filmski redatelj, animator, karikaturist, grafički dizajner Borivoj Dovniković Bordo (1930.) koji je 1960-ih postao jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskog filma. Začetnik ”Profesora Baltazara”, ugledni je publicist i pokretač zbivanja u svijetu animacije. Njegova retrospektiva obuhvatit će klasike ”Ceremonija”, ”Znatiželja”, ”Krek”, ”Putnik drugog razreda”, ”Škola hodanja”, ”Jedan dan života” i ”Uzbudljiva ljubavna priča”. U povijesnom osvrtu neće izostati ni standardna reprezentacija Zagrebačke škole i Štaltera, Ranitinovića, Marksa, Zaninovića, Lončarića, Grgića, Dragića, dodatak je presjek Nizozemca Rosta.

Preporuka organizatora su novi dugometražni filmovi oskarovca i pobjednika Animafesta Michaela Dudoka de Wita ”Crvena kornjača”, ”Osveta” Billa Plymptona i ”Louise na obali” Jean-Françoisa Laguioniea… Ostalo provjerite sami.

Upozorenje: crtići su i za djecu

Animafest nije isključivo festival za odrasle ljubitelje animiranih filmova i profesionalce, riječ je o obiteljskom festivalu na kojemu djeca, zajedno s roditeljima, mogu uživati u tradicionalnom bogatom programu za mlade i filmovima prilagođenima njihovu uzrastu s jasno naznačenim kategorijama 4-7, 7-10, 10-14 i 14+ godina.

 

PODIJELI