PODIJELI

Gala koncert zvijezda sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla, koji se u Hrvatskom narodnom kazalištu održao sinoć i danas uvečer, najavljen je – kako i dolikuje najvećim događajima sezone – posebnom tiskovnom konferencijom.

Dolazak ruskih umjetnika nastavak je plodne umjetničke suradnje, koja je započela u listopadu prošle godine nastupom sanktpeterburških baletnih umjetnika u Zagrebu, a nastavljena nedavnim gostovanjem baleta HNK s baletom „Ana Karenjina“ u Aleksandrinskom teatru u Sankt Peterburgu. Sada će gledatelji, u dvije večeri gala koncerta za koji se tražila karta više, moći vidjeti ne samo međunarodno nagrađivane i svjetski proslavljene baletne umjetnike najvećih sanktpeterburških kazališnih kuća već i zvijezde sanktpeterbuopere i mjuzikla. Kako je naglasila intendantica HNK Dubravka Vrgoč, „riječ je o velikom i značajnom događaju za HNK i za grad Zagreb“.

Viktor Minkov, ravnatelj produkcijske kuće Neva-art i umjetnički ravnatelj „Kulturnoga programa grada Sankt Peterburga u Zagrebu“, istaknuo je da je i najnovije gostovanje dio obilježavanja 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije. I iduće godine važna je obljetnica za rusko-hrvatske kulturne veze, jer se dogodine slavi 50. obljetnica prijateljskih veza Sankt Peterburga i Zagreba.

-Stoga su ovakve suradnje, kojima se ruska kultura predstavlja u Hrvatskoj, a hrvatska kultura u Rusiji, iznimno bitne – rekao je Minkov.

Umjetnički ravnatelj gala koncerta Andrian Fadejev, inače umjetnički ravnatelj Državnog akademskog baletnog kazališta Leonida Jakobsona u Sankt Peterburgu, istaknuo je da ruski umjetnici predstavljaju „vrhunac baletnog i opernog Sankt Peterburga. To su dva odlična programa, iako postoje razlike među njima. Tako će se u utorak baletnim solistima pridružiti i vrsni baletni umjetnici Vladimir Škljarov, Marija Širinkina i Juri Smekalov“.

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina rekao je da će se publici u dvije večeri predstaviti najviši dosezi u baletnom opusu. „Možemo biti sretni što je umjetnički ravnatelj Fadejev napravio toliko zahtjevan, ali zanimljiv program.

-Imat ćemo priliku vidjeti sve najvažnije duete klasičnog baletnog repertoara od doba romantizma do danas – kazao je Jakovina. Posebno je istaknuo duet iz baleta Le papillon J. Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni, koji se vrlo rijetko izvodi, pa ga je i on sam imao priliku vidjeti tek nekoliko puta u životu. Izdvojio je i duet iz baleta Don Quijote L. Minkusa u koreografiji Mariusa Petipaa, u kojem će „plesači pokazati maksimalnu virtuoznost i tehničku kvalitetu koju pruža ruska baletna škola“, kao i duete iz baleta Without words F. Shuberta u koreografiji Nachoa Duatoa, iz baleta Pepeljuga i drugih.

Sanktpeterburški operni i baletni umjetnici Jelena Jevsejeva, Manana Gogitizde, Aleksandr Sergejev i Aleksandr Trofimov zahvalili su na prilici da se predstave zagrebačkoj publici te su svi odreda istaknuli oduševljenje ljepotom Zagreba, njegovom arhitekturom, ugođajem, ali i toplim vremenom. Jer, kako je rekao Alksandr Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog teatra, „u Zagrebu je 30 stupnjeva, a u Sankt Peterburgu tek 3 stupnja i lagano pada snijeg“.

(Autor: Tereza Makar)

PODIJELI