PODIJELI

Roditelji, sumnjate da vam se dijete drogira? Ne sumnjajte, nego anonimno i besplatno provjerite sadržaj skrivenih paketića koje ste pronašli u svome domu, a ne pripadaju vama.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” od 25. travnja provodi se projekt protiv zloporabe droga koji roditeljima omogućuje analizu opojnih sredstava, a donijeti se može sve – od biljaka, tableta, praha i svega drugog što im djeluje sumnjivo.

U prvih mjesec dana roditelji su na analizu donijeli desetak uzoraka, od čega je pola dokazano droga.

Urin na analizu

“Svi uzorci bili su trava, što je dobro, jer nismo pronašli teške opojne droge, no projekt je tek počeo”, kaže psihijatrica i subspecijalistica za alkoholizam i druge ovisnosti Mirjana Orban, ujedno i voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu. Projekt je pokrenut upravo zbog roditelja koji su se dolazili raspitati o supstancama koje ne poznaju pa su u Zavodu odlučili da osmišljavanje projekta ima smisla. Pri predaji uzorka roditelji dobiju svoju lozinku, a kad je gotova analiza, na internetskim stranicama mogu provjeriti je li uzorak sadržavao drogu. Uzorci se zaprimaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 12 sati na Prijemnom šalteru Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda u Mirogojskoj 16.

“Iako ne možemo analizirati sve droge, nego tek desetak najčešćih, i to prema naputku Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, roditelji nas dolaze pitati što je to što su pronašli. Djeca su vrlo kreativna u manipulacijama pa roditeljima najčešće kažu da je paketić trave čaj ili origano ili daju klasičan odgovor da to nije njihovo. No, kad ih roditelji suoče s dokazom, najčešće priznaju. U našem Zavodu roditelji mogu dobiti savjet kako razgovarati sa svojom djecom o ovoj problematici jer su mladi vrlo često barem jedan korak ispred nas i zbog toga treba biti spreman. Potrebno je čim prije uzeti uzorak mokraće, u suprotnom rezultat često bude negativan jer se droga ne zadržava dugo u urinu. I tu nastupa prostor za manipulaciju pa djeca roditeljima često predbacuju da im ne vjeruju”, kaže Mirjana Orban.

Više partyja, više droge

Rezultati uzorka droge pronađenog u kući i analiza mokraće najčešće se podudaraju. Pravodobna i staložena reakcija roditelja izuzetno je važna. Kad se pronađu dokazi, roditelji djecu moraju suočiti s problemom.

“Djeca su savršeni manipulatori. Jedan srednjoškolac svojoj je majci prodao priču da on ne puši elektroničku cigaretu, nego vodenu paru i da u tome nema ničega štetnog jer para miriše na jagodu i vaniliju. Na tu konstataciju roditelj bi trebao reći da onda može inhalirati čaj od kamilice. Pušenje električne cigarete nije ništa drugo nego unošenje nikotina u tijelo”, kaže Mirjana Orban.

U Zavodu rade analizu THC-a, amfetamina, kokaina, ekstazija, heroina, ali i raznih lijekova za liječenje ovisnosti.

“Broj konzumenata heroina stagnira ili je u padu, no konzumacija trave i kokaina raste. Ekstazi i speed su se vratili, a trendovi droge ovise o trendovima zabave. Što je više partyja s elektronskom glazbom, više će se konzumirati droge koje daju energiju i podižu raspoloženje”, kaže Mirjana Orban.

PODIJELI