PODIJELI

Jedan od najstarijih dijelova Zagreba očekuje velika transformacija. Temeljem prezentiranih scenarija preobrazbe, koji su sadržani u Programskim polazištima strateškoga gradskog projekta „Vlaška – bivša vojna bolnica“, zapušten i devastiran prostor tog važnog gradskog bloka – mirne oaze u širem centru grada, trebao bi se transformirati u društveno-kulturno-umjetnički centar.

Programske smjernice su, na inicijativu gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, izrađene u arhitektonskom uredu Dva arhitekta iz Zagreba, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, a u ponedjeljak, 29. svibnja, u gradskim su prostorima ZgForuma predstavljene široj javnosti.

Tri prezentirana scenarija

Polazišta obuhvaćaju prostor od 40 tisuća metara četvornih, omeđen Vončininom, Vlaškom i Jurkovićevom ulicom. Najprepoznatljiviji dio obuhvata je kompleks bivše vojne bolnice, koji desetljećima čeka na svoju prenamjenu i temeljitu rekonstrukciju.

Prvi korak u transformaciji tog prostora upravo je rekonstrukcija i obnova objekata stare bolnice u Vlaškoj 87, u koju će se, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić, preseliti Glazbena škola “Elly Bašić”, baletna škola te XVIII. gimnazija “Pavao Markovec”. Natječaj za izvođača rekonstrukcije, temeljem projekta ureda Studio G2, arhitektice Gordane Kuzmić Kalogjere, trebao bi biti raspisan ovaj mjesec, a za godinu i pol dana prostor bi mogao biti u funkciji. Kada će se i u skladu s kojim od tri prezentirana scenarija početi uređivati ostatak bloka, još nije poznato.

Tomislav Ćurković, voditelj projektnog tima, kaže: – Kreativna industrija je, na krilima afirmiranog projekta Design district, već itekako prisutna u ovom dijelu grada, stoga smatramo da prostor koji smo analizirali treba postati nositelj društvenog, javnog, kreativno-kulturnog života šireg prostora, neka vrsta umjetničke zone.

Prvi scenarij koji predlažu podrazumijeva minimalne intervencije. Uklonile bi se samo ruševne zgrade, čime bi se dobio rahliji javni prostor na kojem bi se uredile različite javne površine isključivo u funkciji pješaka.

Konceptualni prijedlozi

– Kako je ovaj kvart poznat po obiteljskim kućama (Vončinina ulica – vila Deutsch, ansambl urbanih vila u Jurkovićevoj), predlažemo da prevladavaju objekti stambene namjene, kako bi to i dalje ostala mirna oaza u centru grada. U prizemljima objekata zamislili smo poslovne sadržaje poput galerija, radionica obrtnika, elitnih modnih dućana, zatim, primjerice, trgovina biciklima, servisa bicikala s obzirom na to da ovaj kvart vrvi upravo njima i slično, pazeći pritom da se izborom namjena ne naruši kvaliteta stanovanja – kaže Ćurković.

Najveća hala u središtu obuhvata, prema njihovu mišljenju, ima dovoljno uščuvanu konstrukciju da je nije potrebno uklanjati, već bi se mogla samo izvana urediti i toplinski zaštititi te pretvoriti u neku vrstu inkubatora u kojoj bi se smjestili mladi poduzetnici.

– U toj hali nalaze se grafiti vrlo visoke umjetničke vrijednosti koje bi, smatramo, trebalo adekvatno konzervirati i sačuvati – kaže arhitekt. Drugi scenarij predviđa uklanjanje još nekih objekata u kompleksu i gradnju novih, dok bi se prema trećem, njemu, kako kaže, najdražem scenariju, uklonio velik broj postojećih objekata uključujući i, ako je potrebno, spomenutu halu. Tada bi se mogla sagraditi velika podzemna garaža u koju bi se ulazilo s obodnih ulica, a sav kolni promet unutar bloka odvijao bi se podzemno, maksimalno oslobađajući prostor partera pješacima. Garaže su planirane i u prva dva scenarija, međutim, znatno skromnijih dimenzija, pa bi se dio kolnog prometa morao odvijati nadzemno, kao što je i danas.

– To su konceptualni prijedlozi, a potrebno je napomenuti da su, naravno, moguće razne kombinacije rješenja iz sva tri scenarija – naglašava Ćurković. Hoće li neki od tih scenarija biti usvojeni, još nije poznato. Ovo je, naime, tek pripremna faza projekta, a ako gradski čelnici usvoje predložene scenarije preobrazbe, najprije se mora riješiti imovinsko-pravne odnose, a tek onda ići u proces privlačenja investitora i realizaciju.

PODIJELI