PODIJELI

Kurelčeva ulica od danas do subote postaje ulica vinoljubaca. Naime, ondje se održava treći Winelovers’ Street, vinski festival koji ove godine okuplja 25 izlagača iz cijele Hrvatske. Kroz tri dana građani će se moći upoznati s vinarima i tradicionalnim vinskim sortama hrvatskih regija.

Tako danas sva vina predstavljaju vinari iz zagrebačke okolice, Zagorja i Međimurja, sutra na red dolaze Istra i Dalmacija, a subota će bti rezervirana za vinare iz Slavonije i Dalmacije.

– Ideja iza cijele priče je dovesti vinare u izravan kontakt s ljudima. Na taj način se daje jedna nova vinska publika. Ljudi kad upoznaju vinare, zapravo upoznaju i vina i na taj način se počinju interesirati za vina. Ideja iza ovih festivala je dekonstruirati taj elitistički imidž koji vinski festivali često nose sa sobom i koji često ljude odbija. Nama je ideja napraviti urbanu vinsku priču gdje je svatko dobrodošao – kaže Irena Lučić, voditeljica projekta Vinoljupci, koji je nekima ostao u sjećanju po dva prošlogodišnja festivala u Tomićevj ulici.

Urbana priča podrazumijeva i drugačiji koncept kušanja vina. Tako za samo osam kuna posjetitelji mogu dobiti vaučer s kojime idu kod vinara po izboru i kod njega kušaju decilitar vina. Nakon degustacije, posjetitelji dobivaju maleni privjesak kojeg poklanjaju vinaru po izboru i tako daju svog glas za najboljeg vinara. Boje Zagrebačke županije brani Josip Barundić iz Krašića.

– To je duga obiteljska tradicija. Djed i baka su živjeli od toga, a ja sam kao unuk to sa suprugom preuzeo. Mi se intenzivno bavimo vinarstvom već 12-13 godina. Imamo graševinu, muškat žuti, manconi bijeli, a perjanice su pjenušci dobiveni od manconija bijelog i roze pjenušac čija je baza 100 postotni pinot crni. Možemo se pohvaliti da smo prvi i jedini proizvođači mušktnog pjenušca – ističe Barundić.

Osim vina, bit će tu i dobre zabave. Svakog dana, plesnjaci i svirka uživo uvodit će prisutne u svijet klasičnih glazbenih žanrova. Danas je na rasporedu rockabilly swing plesnjak uz pratnju dueta, sutra se posjetitelji mogu opustiti uz jazz, a u subotu na red dolaze blues i country. Naravno, Vinoljupci će i preko ljeta raznim događanjima Zagrebom širiti ljubv prema ovoj pitkoj i plemenitoj tekućini.

PODIJELI