PODIJELI

Kroz povijest Zagreba, prolazilo je niz generacija koje su posjećivale različite kultne klubove, a jedan od njih je i legendarni disco klub Lapidarij.

Žive svirke, rock’n’roll, zagušljivi klubovi i buntovni mladi ljudi obilježili su 80-te godine. U Habdelićevoj ulici na zagrebačkom Gornjem Gradu, Lapidarij je okupljao alternativnu zagrebačku scenu, a njegovom su pozornicom prifilirali bendovi poput Azre, Discipline Kichme i mnogih drugih.

Zagreb kakav je bio nekada/Ivan Kraljević/Lapidarij 1983., na sceni zaboravljeni bend La Fortunjeros

Bezbrižna vremena

Iako su se u to vrijeme neki stanari bunili na veliku buku koja je dopirala iz ovog kultnog mjesta, brojni Zagrepčani nikako ne mogu prežaliti njegovo zatvaranje. A zatvorio se iz nimalo čudnog razloga – zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kakvu je sudbinu zadesio i legendarni Kulušić.

“Bude se uspomene i vraćaju nas u neka bezbrižnija vremena”, prisjeća se Inga na Facebook stranici “Zakaj volim Zagreb”.

“Najbolji klub ikad! Tam sam bila inventar”, piše Koraljka.

Markiranje u Lapu

Nekada se tamo nalazila Pedagoška škola, a Lapidarij, koji je radio i po danu, bilo je savršeno mjesto za markiranje.

“Joooj koliko smo tamo vremena proveli markirajući. Bilo nam je blizu, išla sam u Pedagošku školu, a nitko nikad nije skužio da je pola razreda u Lapu”, prisjeća se sada 55-godišnja Irena svojih najboljih školskih dana.

Iako je prostor bio relativno mali, prepun duša, mnogi bi Zagrepčani dali sve samo da još jednu noć čagaju u ovom nikada prežaljenom zagrebačkom klubu. Gašenjem ovih klubova nestao je i Novi val, ali i kulturna scena kojom su se najviše ponosili mladi alternativci!

 

PODIJELI