PODIJELI

-Veoma mi se sviđa ovdje. Ne osjećam se kao stranac. Ljudi su vrlo otvoreni i pristupačni, nisam imao niti jedno neugodno iskustvo. Zagreb je siguran i miran grad- rekao je Zaulke Fel Said, izbjeglica iz Sirije, član udruge Arapskih pisaca koji traži azil u Hrvatskoj.

Posljednjih osam mjeseci jedna pjesnička duša luta Zagrebom. Njegovo je ime Zaulke Fel Said. Taj romantik po prirodi, aktivan pjesnik i pisac u stalnoj je potrazi za inspiracijom, a inspiraciju pronalazi u dobrim ljudima. Hrvatska ih je, kako kaže, puna. Pristojne, drage i spremne na šalu, takve ljude upoznaje po cijelom gradu, no na kraju dana njegovo je odredište uvijek isto – hotel Porin u Dugavama.

Tamo čeka odluku hrvatskih vlasti o tome može li se za stalno nastaniti u Hrvatskoj. Ta bi odluka, koja će mu odrediti daljni život, trebala biti donesena za otprilike mjesec i pol dana. Kakva će biti, teško je prognozirati, no Said kaže, volio bi da se ostvari. Dok većina emigrata samo prolazi kroz Hrvatsku ne želeći azil, on je odlučio ovdje pokušati početi svoj novi život. Stari je ostavio u Siriji u svojoj rodnoj Latakiji, glavnom lučkom sirijskom gradu.

Cijeli tekst pročitajte u najnovijem izdanju našeg tjednika!

 

PODIJELI