PODIJELI

U “ludim” 70-tim i 80-tim, pa i 90-im godinama, Zagrepčani su se zabavljali na način koji je današnjim novim generacijama pomalo nepoznat. Legendarni Lapidarij i Kulušić, mjesta su koja su bila neizostavna za odličnu muziku i ples.

Facebook/ Sanja Dekanic‎Zagreb – Kakav je bio nekada

Kao što smo već pisali, oba su kultna kluba doživjela nesretnu sudbinu koja je i više nego poznata – uništila ih je i zatvorila sumnjiva privatizacija i bacila u nezaborav. Sjećaju ih se starije generacije … s nostalgijom.

Legendarni Kulušić

Osim popularnog Lapa na Gornjem Gradu, omiljeno mjesto mladih bio je legendarni Kulušić koji se nalazio Hrvojevoj 6 (blizu Kulušićeve ulice), a bio je poznat pod nazivom “Zebra”, zbog dugačkog crteža istoimene životinje nacrtane na zidu u kafeu kluba koji se nalazio na samome početku, desno od ulaza. Desetljećima je bio centar noćnog života i ishodište odlične svirke.

Facebook/Volim osamdesete/ Zakaj volim Zagreb

U Kulušiću su snimljeni najpoznatiji albumi uživo domaćeg rocka (Film, Bijelo dugme, Azra, Leb i sol, EKV, El Org, Le Cinema…) Krajem 80-ih mnogi su tadašnji adolescenti “ružili” na ovome mjestu, a karte za koncerte kupovale su se danima, pa čak i tjednima unaprijed. Tu su se izmjenjivali prvi poljupci i zagrljaji, upoznavale prve ljubavi, plesali prvi plesovi, ispijale prve cuge.

Mnogi su ovdje započeli svoje prve nastupe, a jednog se prisjeća i Ivan: ” Naš prvi nastup tamo daleke 1983. Vježbali smo 5 dana i na probu dođe basista i veli mrtav-hladan: u utorak sviramo u Kulušiću… a nama se krv sledila od panike. Imali smo 17 godina”, napisao je na Facebook stranici “Zakaj volim Zagreb”, prisjećajući se vjerojatno najuzbudljivijih trenutaka u životu.

I drugi u grupi Kulušića se sa nostalgijom prisjećaju.

“Moj omiljeni klub. Pravi urbani rasplodnik modernih stavova. Od svih klubova mog djetinjstva on mi najviše fali”, prisjeća se Danijel.

Klub je zatvoren početkom 2000-ih, no Zagrepčani njegovo zatvaranje nikada neće oprostiti niti prežaliti!

 

 

 

 

PODIJELI