PODIJELI

Ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, posjetio je Osnovnu školu Antuna Augustinčića u Zaprešiću kako bi predstavio projekt ‘Školska shema – besplatni obroci voća, povrća i mlijeka za školsku djecu’.

zapresic.hr

Za financiranje provedbe projekta, Europska je komisija dodijelila Hrvatskoj 23 milijuna kuna, kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za osnovne i srednje škole koje žele sudjelovati u projektu, a od ove godine, Školska shema će se provoditi po drugačijim pravilima.

zapresic.hr

-Dosad je sustav bio centraliziran i proizvode je nabavljala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ali sada će škole same odlučiti tko će im biti dobavljači. Cilj je potpomoći domaće proizvođače i promovirati lokalne proizvode, koji su svježi, kvalitetni i najzdraviji. Iako je riječ o programu Europske unije, modificirali smo ga na način da taj novac ostane u Hrvatskoj, a da pritom djeci pružimo najkvalitetnije – rekao je ministar.

Škole, uključite se u projekt!

Ovom su prilikom djeca kušala proizvode lokalne mljekarsko-stočarske zadruge ‘Proizvodi sela’, a ministar je izrazio želju da se sve škole uključe u projekt, jer novca ima dovoljno te naglasio kako je i postupak prijave maksimalno pojednostavljen. Da je tako, potvrdila je ravnateljica škole, Danijela Adžijević:

-Naša škola se prijavila na natječaj čim je raspisan, a postupak je vrlo jednostavan, što nije uobičajeno za prijave na natječaje za sredstva EU fondova. Veseli me što možemo sami odabrati dobavljače, jer nam je jako važno da naša djeca jedu kvalitetno i zdravo. Osobno smatram da su domaći proizvodi kvalitetniji od uvoznih i podržavam ono što je lokalno. Osim toga, i ukusniji su, što su potvrdila sama djeca.-

I Željko Turk podržao projekt

-Ovo je zaista hvalevrijedan projekt, posebice kad uzmemo u obzir da je domaća proizvodnja pretjeranim uvozom, nažalost, dovedena na niske grane. Što se tiče zaprešićkog kraja, ovo je iskorak koji je ovdje naišao na plodno tlo, jer se možemo pohvaliti brojnim OPG-ima, zadrugama i vrijednim ljudima – istaknuo je gradobnačelnik Grada Zaprešića.

zapresic.hr

Naglasio je i kako će Grad Zaprešić nastojati proširiti ovakav koncept i na dječje vrtiće.

PODIJELI