PODIJELI

Cvijeće je divan ukras i vrta i doma, ali i pravi čarobni dodatak kulinarskim delicijama.

Njegovo je konzumiranje tradicija stara nekoliko tisuća godina. U mnogim kuhinjama Bliskog istoka i Perzije latice ruže i naranče odvajkada su neizostavan dodatak jelima. Cvijet trešnje i krizanteme neizostavan je dio japanske kuhinje. Latice karanfila ključni su sastojak poznatog francuskog likera Chartreuse čiji se recept dugo držao u tajnosti.

Maslačak se spominje još u Starom Zavjetu kao gorak začin. U posljednjih tristo godina dragoljub, koji potječe iz Perua, postao je popularan u kuhinjama Europe i Sjeverne Amerike. I u našoj kuhinji već koristimo cvijeće a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.

Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao zanimljiv – i jestiv – ukras za salate i sirove deserte. Potočarke, mnogima omiljeno cvijeće, imaju fantastičan ljutkast okus.

Šafran siromašnih

Želite li u svoju salatu dodati nešto novo, počnite s cvjetovima ljubice i lavande ili laticama ruže. Laticama ruže odrežite donji, gorkasti dio dok je ostatak slatkastog okusa. Napomenimo kako tamnije ruže imaju jači okus. Salatama možete dodati i svježe latice nevena, koje su po sastavu slične maslačku. Okusom nalikuju šafranu, koji je bio izrazito skup začin, pa se nazivaju šafran siromašnih. Dodajte stoga neven u juhu, tjesteninu ili rižu, omlet i umak. Jelima će dati prekrasnu žuto-narančastu boju i neponovljiv okus. Latice možete i osušiti, a tako će dobiti snažniji okus.

Uz lavandu posebne trenutke učinit ćete još posebnijima. Dodajte cvijeće u čašu limunade i šampanjca ili njime ukrasite čokoladni kolač ili sladoled – obogatit ćete ih slatkim cvjetnim okusom i prekrasnim mirisom.

Pohana bazga

Cvjetove bazge možete pohati i poslužiti kao prilog uz meso ili napraviti slađu verziju te ih poslužiti uz sladoled od vanilije. Pohajte ih u običnom tijestu za palačinke. Čičak je još jedna jestiva biljka, a koriste se mladi izdanci, mlade sočne stabljike, listovi i korijen biljke. Stabljike i peteljke treba oguliti prije nego što ih iskoristite za salatu ili, primjerice, u varivima.
Dragoljub, jedna od vrsti potočarke, jestiva je biljka koja se najčešće kombinira u salatama. Pripazite da ih uberete prije nego što procvatu jer tada više nisu pogodni za jelo. Cvjetovi kamilice okusom podsjećaju na jabuku. Od kamilice se čak može napraviti i liker pa koristiti za izradu domaćeg sladoleda, ali izbjegavajte je kao hranu ako ste alergični na ambroziju.

Dobrobiti cvijeća

Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka. Na Zapadu je tradicija konzumacije cvijeća još relativno mlada i zbog toga nije bilo provedeno dovoljno istraživanja o pozitivnom djelovanju cvijeća na zdravlje. Međutim, alternativni liječnici svjedoče o brojnim zdravstvenim dobrobitima cvijeća. Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, liječi prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive koristi se za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Ako ne probate, ne znate kakvog je okusa, pa vam predlažemo ovaj zanimljivi recept!

Cvjetna torta

Sastojci:

7 jaja
300 g šećera
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
7 žlica vode
1 žličica naribane limunove korice
1 kompot ananas light (825 g)
3 žlice marmelade marelica

Za kremu:

350 ml prokuhanog hladnog mlijeka
1 krema za torte
100 g maslaca
3 žlice soka od limuna
300 g bijele čokolade
120 g maslaca
Za ukrašavanje:
3 male žute ruže
1 bjelanjak
2 žlice šećera u prahu

Priprema:

Jaja i šećer pjenasto istucite. Dodajte brašno, pomiješano s praškom za pecivo, vodu i koricu limuna te sve lagano izmiješajte. Smjesu izlijte u kalup za tortu (promjera 26 cm), obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 60 minuta. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite, natopite sokom od kompota i premažite s pola količine marmelade te rasporedite ananas. Zatim premažite kremom, koju pripremite tako da u 350 ml hladnog mlijeka uspete sadržaj vrećice kreme za torte i miješate električnim mješalicom (najvećom brzinom) 3 minute. Nakon toga, postupno dodajte razrađeni maslac sa sokom limuna te promiješajte.

Prekrijte drugom polovicom biskvita i premažite marmeladom. Tortu prelijte glazurom od čokolade, koju pripremite tako da čokoladu otopite na vodenoj kupelji, a onda u nju umiješajte maslac. Odvojite latice ruža. Bjelanjak istucite tako da dobijete pjenastu strukturu. Svaki list ruže premažite sa svih strana bjelanjkom i stavite na rešetku da se suši oko 30 minuta. Pospite šećerom u prahu i ostavite sušiti još najmanje 24 sata. Prije ukrašavanja, listiće ruža još malo pospite šećerom u prahu.

 

PODIJELI