PODIJELI

Zbog velikog zanimanja javnosti, izložba “Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine”, koja je otvorena 12. travnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), posjetiteljima će biti otvorena do 31. kolovoza, izvijestili su iz HAZU.

Izložbu je organizirao Hrvatski muzej medicine i farmacije, a autorice su upraviteljica Muzeja Silvija Brkić Midžić i zamjenica voditelja Muzeja Stella Fatović-Ferenčić. Na izložbi je predstavljena Zbirka narodne medicine koja je od 1944. do 1946. pripadala Muzeju za povijest zdravstva u sklopu Hrvatskog liječničkog zbora.

Riječ je o 323 predmeta, koji su raspoređeni po tematskim cjelinama, pa tako prikazuje pribor za puštanje krvi, narodne kirurške instrumente, narodne lijekove mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla, ali i nakit za zaštitu od bolesti i uroka, kršćanske zavjetne predmete: medaljice, svete sličice, zavjetne darove, kršćanske i muslimanske zapisi te fotografije na temu narodne medicine.

Predmeti potječu od 18. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća, pretežno su s područja kontinentalne Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle.

Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU vrijedna je kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine za uspostavljanje muzeja medicine, te kao planski prikupljena i sačuvana narodna medicinska baština.

Tom izložbom Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU pridružio se obilježavanju stote godišnjice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina)

PODIJELI