PODIJELI

150 metara iznad KBC-a Sestre milosrdnice stanari otpadne i fekalne vode još ispuštaju u otvoreni kanal što teče ispod njihovih kuća.

Agonija stanovnika ulice Vinogradi odvojak traje od 1986. kada je u tom dijelu grada počela gradnja kanalizacije, no iako žive u prvoj građevinskoj elitnoj zoni – 150 metara iznad KBC-a Sestre milosrdnice, otpadne i fekalne vode još ispuštaju u otvoreni kanal što teče ispod njihovih kuća.

Razlog su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno kočenje jednog vlasnika da se na njegovu “gruntu” gradi sabirni kanal. Stanari 15-ak kuća posljednjih 30 godina čekaju da Grad izvlasti vlasnike, no zasad se ništa nije promijenilo. Na tom bregovitom području u okolnim ulicama koje omeđuju taj otvoreni kanal, kuće, a posebno njihovi katovi, nalaze se u različitim razinama u odnosu na kanalizacijsku mrežu pa nastaje paradoks da je gornji dio objekta spojen na odvodnu mrežu, a donji nije.

Stambene kuće u ulici Vinogradi odvojak imaju septičke jame, no pristup im nije moguć pa ne postoji ni tehnička vjerojatnost pražnjenja.

Smrdi, smrdi, užasno smrdi

– Jedan od brojnih inspektora koji sve ove godine obilaze naše kuće, a kanalizacije još nema, kaže da točan podatak o broju kuća koje su spojene na mrežu također ne postoji te da bi se to moglo utvrditi jedino tako da u svakom objektu pusti boju u zahode i na otvorenom kanalu prati je li boja prošla kroz improvizirani sustav – kaže Ignac Švenda (82), vlasnik obiteljske kuće u ulici Vinogradi odvojak.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju našeg tjednika!

 

PODIJELI