PODIJELI

Tužan je prizor današnjih zagrebačkih tržnica. Iz godine u godinu one sustavno propadaju. Te hraniteljice praznu ih želuca Zagrepčana, polako padaju u zaborav, a neke su već odavno pale poput one u zagrebačkom naselju Trnje.

Nekoć jedna od najaktivnijih tržnica, danas izgleda pusto, kao da je vrijeme odjednom stalo. Iako napuštena i dalje se nalazi u Trnjanskoj ulici 200 metara od “Palače pravde” u djelu koji je nekada bio glavni ulaz u grad, a sada je tek nevažna ulica u blizini glavne prometne arterije, ulice Hrvatske bratske zajednice.

Tužan prizor

Trnjani se itekako dobro sjećaju koliko je života na ovome mjestu bilo pedesetih godina prošlog stoljeća, ali i godinama nakon toga. Kupavalo se ovdje sve i svašta, od domaćeg zelja i repe, do najfinijeg kravljeg sira, a neizostavni su bili i ćevapi koje i dan danas Trnjani ovdje rado pojedu.

Joža Starić‎/Zakaj volim Zagreb

“Dobar dio svog života sam provela u Trnju i proživila sve faze tog placa … Pedesetih godina prošlog stoljeća to je bio lijepi plac na kojem su prodavali svoje proizvode domaći starosjedioci, a znala je doći koja kumica iz sjeverne okolice grada … Uz mamu sam učila kako kupiti sir, vrhnje, putar … Kak’ se treba pogađati … Jako sam voljela ići na plac … Imala bi još puno toga za reći …”, komentirala je Božica.

“Nekada dok sam stanovala na Trnju do 70.tih tamo je bilo vrlo živo..puno ljudi…muving…veselo za nas, djecu…kumice…trgovine..burek..mesnice…pekara
Ovo je strašno i nekako mi je pri srcu tužno kad vidim kako tržnica danas izgleda”, žalosno je rekla Duda.

Trnjani, spasite staru trešnju

Današnji su kvartovi izgubili drveća stara i do sto godina besramnom sijećom, kako bi se na njihovu mjestu napravio beton, parking i štošta drugo.

Stoga je Gigi upozorio Trnjane da barem uspiju sačuvati 50 godina staru trešnju u dvorištu Doma zdravlja.

“Trnjani, odite dok ju nisu spilili vidjeti ogromnu trešnju u dvorištu Doma zdravlja, s južne strane gdi je parking uz crkvu. Mora biti tam bar od ’50-tih,ali mislim da je i starija. Naša je bila ista takva…i marelica…a onda su ih novi stanari spilili i zbetonirali cijelo dvorište…šmrc..”.

“Mrzim to kaj su Trnje tak “preuredili” da više nije Trnje, neg samo dio Zagreba … Urediti je jedno, a promijeniti drugo. Urediti možeš i tako da ne uništiš obilježja i dušu… Ali ovdje se tako ne radi. Ovdje bi sve sravnili sa zemljom… Samo čekam da počnu rušiti iza Palače pravde, pa do autoputa…a onda do nasipa… Kladim se da ih ometa u planovima… ( ono kaj je ostalo od bivšeg Trnja…recimo, od Trnja ’70-tih… )”, dodao je tužno Gigi.

PODIJELI