PODIJELI

Pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom” u Zagrebu se danas održava šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji.

Povorka je započela ukupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom. Predstavnici veleposlanstava sastat će se u 15.45 sati ispred Mimare gdje će se pridružiti Zagreb Pride povorci.

Na povorci potpredsjednik HDZ-ove Vlade

Novi potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar pojavio se na Prideu u 15:28 sati kako je i obećao. Ujedno je ovo i njegov prvi potez kao potpredsjednika vlade.

Iz Zagreb Pridea poručili su :“Čekamo vas”!

“Slobodan život počinje ponosom”

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno ‘biti out’ u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

“Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno ‘biti out’ u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i slobodu za sve”, ističu.

Foto: Benjamin Strike/Facebook
PODIJELI