PODIJELI

Zagrebački Zoološki vrt, danas slavi svoj 92. rođendan te 1. rođendan lavića Tume i Uzuri, a prigodni program počet će u 11 sati posluživanjem torte obitelji lavova te uručivanjem posebnog rođendanskog dara njezinim najmlađim članovima.

Velikom tortom će biti počašćeni i posjetitelji, na Zebrinu trgu, priopćio je zagrebački ZOO. Devedeset i drugi rođendan Zoološki vrt grada Zagreba slavi “pomlađena lica”.

Naime, objašnjavaju u ZOO-u, prvi im je to rođendan nakon dovršetka prve faze modernizacije u sklopu koje je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Zahvaljujući tome Zoološki vrt je stekao još bolje uvjete za obavljanje svojih zadaća: znanstveno-istraživački rad, zaštitu ugroženih vrsta te edukaciju o životinjskom svijetu i njegovoj povezanosti s čovjekom.

Bogat program za posjetitelje

Posjetitelje ZOO-a očekuje i bogat edukativno-zabavni program o lavovima i afričkoj savani.

Važnu ulogu u priči edukatora imat će lavići Tuma i Uzuri, koji su se prije godinu dana okotili u zagrebačkom ZOO vrtu. Svakim danom sve su samostalniji, sve hrabrije istražuju teritorij i vježbaju predatorske vještine.

Razigrani mužjak i odvažna ženka

U ZOO-u kažu kako je lavićima posebno zanimljiv bio prvi susret s vodom. Opazivši ribe u mladim se lavovima probudio instinkt lovca. U igri uživaju, pa im, kako bi dodatno potaknuli njihovo prirodno ponašanje, zoolozi i timaritelji redovito obogaćuju životni prostor. Pritom se mogu uočiti razlike u karakteru Tume i Uzuri. Mužjak je razigraniji, a ženka odvažnija. Kad ih nešto poput jakog zvuka ili niskog preleta ptice prestraši, utjehu traže u čoporu. Uz roditelje u igri s lavićima sudjeluje i teta, lavica koja ih podučava i hijerarhiji.

Njihova nastamba, danas će se, kako najavljuju u ZOO-u, pretvoriti u mali edukacijski centar. Posjetitelji će tamo zahvaljujući preparatima vezanima uz lavove moći upoznati biologiju te život lavova u divljini. Poseban model predstavljat će hranidbeni lanac te dinamiku ekosustava savane.

Rođendanske čestitke na Zebrinu trgu

Koje životinje s lavovima dijele životni prostor, posjetitelji će moći doznati na Zebrinu trgu. Tamo će moći ostaviti i rođendanske čestitke zagrebačkim lavićima. Kreativci će se moći uključiti u radionicu izrade lavljih ušiju i repa, a za razgibavanje se priprema poligon Lavlja avantura. U Afričkom selu djecu očekuju predstave mađioničara te bubnjarske radionice, a kraj Ribareva mosta oslikavanje lica motivima afričkih životinja.

Ubacite koju kunu

Rođendan lavića imat će i humanitarnu notu. U sklopu akcije “Afrika – Možemo zajedno” Dejana Nemčića u suvenirnici ZOO-a bit će postavljena kutijica u koju će posjetitelji moći ubaciti novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna. U tu svrhu Robert Mareković i Swingersi snimili su pjesmu i spot “Ti traži ljubav, ti pruži ljubav” (Lions sleep tonight).

(Hina)

PODIJELI