PODIJELI

Anka Mrak-Taritaš neće biti gradonačelnica Zagreba, ali je napravila pravi pothvat. Naime, još u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora spremno je rekla, bez uvijanja i traženja izlika, da je pobijedio aktualni gradonačelnik Bandić. Međutim, činjenica je da je njegova pobjeda nikad tanja jer je Mrak-Taritaš osvojila čak 46,07 posto glasova.

Još kad se tome doda niska izlaznost birača, u Zagrebu nikad manja, 28,8 posto, za koju je jednom krivo loše vrijeme, a ovaj put je bilo prevruće.

Vrag je u detaljima i stranačkim politikama, ako one uopće postoje, ali zasigurno tonu i tu nije bilo pomoći jer se sada pokazuju da je Mrak-Taritaš izgubila izbore zbog stranaka koje su je kandidirale. Naime, na površinu izlaze detalji o tome zašto su dvije stranke, koje se sve manje podnose, sabotirale vlastitu kandidatkinju.

Svako zlo za neko dobro

Do jučer neprikosnoveni šef HNS-a, Ivan Vrdoljak zbog namjere, koja je na kraju prošla u stranačkim tijelima HNS-a, da preslaguje HDZ-ovu vladu, podnio je ostavku na sve političke funkcije, a SDP se, i nakon šest mjeseci od izbora Bernardića za predsjednika, i dalje bavi sam sobom, što je za svaku stranku pogubno. Ali, zato i jesu u krizi kojoj se ne nazire kraj. Novi izbori to bi samo potvrdili.

Primjerice, Mirando Mrsić i Rajko Ostojić, čelnici SDP-a u izbornom stožeru Mrak-Taritaš tijekom izborne noći, kad je kasno za bilo kakve promjene, novinarima više objašnjavaju situaciju u vodstvu SDP-a i odnosima u Narodnoj koaliciji nego rezultate Mrak-Taritaš na lokalnim izborima. No, jutro je pametnije od večeri pa se ti odnosi sada, uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, opet mijenjaju. Ipak, Vrdoljakov tweet bio je čisti autogol, a ne strategija odmicanja Mrak-Taritaš od stranačkih problema, čija je na kraju bila izborna žrtva.

Međutim, u samo dva burna postizborna dana od kandidatkinje za predsjednicu HNS-a, Mrak-Taritaš mogla bi biti izbačena iz stranke, nakon što je stranka svoju sudbinu odlučila vezati s Plenkovićevom vladom.

Nimalo bolje nije se ponijelo ni sada već bivše vodstvo HNS-a, koje je najprije napustilo izborni stožer Mrak-Taritaš u dvorištu rock kluba Beertija koji krase skulpture glazbenih legendi. Naravno, bilo je u izbornoj noći slike, ali je ton bio malo stišan. Sve je to jasna poruka urbanim glasačima, ali to je važno. Mrak-Taritaš bez vip salona u izbornoj noći, među svojim ljudima, malo tko stariji od četrdesete u najužem timu od sedam ljudi, na terasi kluba u središtu grada s plastičnim stolicama i malim šankom, koji politiku doživljavaju kao i život bez životnog osiguranja i stranačkih uhljeba, bez gomile redara u crnim odijelima sa slušalicama i dobro zatvorenih vrata za obične ljude. To je politika s ljudskim licem, koje nije PR skuhano i pečeno. Političari moraju shvatiti za koga rade i tko ih plaća, a ne obrnuto. Računi se moraju plaćati, a bez računa se ne računa.

Važno je sačuvati obraz

Politika nije i ne smije biti showbiz i beskonačno naslikavanje s obožavateljima, bilo kojim, koji koriste njezinu ispraznost i bitku za golu vlast, bez bilo kakvog sadržaja i za život važne poruke, da popune svoje mobitele. Mrak-Taritaš zna da je politika umijeće mogućeg i da sutra, nakon izbora, nije kraj svijeta, ako se oni i izgube. Važno je sačuvati obraz jer tko danas pamti tko je bio gradonačelnik Zagreba prije Bandića? Da je Mrak-Taritaš postigla slabiji rezultat na lokalnim izborima, kad već nije mogla pobijediti u Zagrebu, čemu su dijelom kumovali i drugi poraženi kandidati i kandidatkinje iz prvog kruga koji se mahom nisu “šteli mešati”, HNS se možda ne bi tako olako složio s koalicijom s HDZ-om i sad bismo imali posve drukčiju situaciju na nacionalnoj političkoj razini. Rekli bismo, mali korak za Mrak-Taritaš, ali veliki za čovjeka!

PODIJELI