PODIJELI

Košarkaši Cedevite u petak, 2. lipnja, četvrti su put postali prvaci Hrvatske nakon dramatične serije protiv gradskog rivala Cibone.

Davor Udžbinec

Dan nakon slavlja direktor KK Cedevite Davor Užbinec počeo je s pripremama za novu sezonu. Ciljevi će, čini se, biti vrlo slični ovosezonskima.

Je li sezona završila kako ste htjeli ili nešto nedostaje?

– Sezona je, na kraju, uspješna, osvojili smo dva naslova, hrvatsko prvenstvo i Kup. Imali smo u planu i osvajanje ABA lige, postigli smo dosad najbolji omjer pobjeda i poraza u osnovnom dijelu, ali ove je sezone Crvena zvezda bila prejaka i nismo mogli parirati. U Eurokupu smo došli među 16 najboljih, imali smo nesreću da smo ušli u skupinu s dva finalista i pobjednikom.

Ove sezone imali ste i novi sustav natjecanja, prvenstvo Hrvatske igrali ste od početka.

– Prvi put ove godine igrali smo paralelno tri natjecanja, hrvatsko prvenstvo, regionalnu ligu i Eurokup, ukupno odigrali 84 utakmice, a sredinom sezone imali smo 11-12 utakmica u mjesecu. Tu je došlo do zamora i ozljeda, što nam je stvorilo najveći problem. Na početku sezone proširili smo prvu ekipu i umjetno stvorili dvije ekipe – bilo je zamišljeno da jedan dio igra domaće, a drugi međunarodne utakmice. Problem je nastao s treniranjem, a kako su dolazile ozljede, nijedna ekipa nije imala dovoljno igrača za treniranje. U sezonu smo krenuli s krivom procjenom o nekim igračima i startali smo s nekoliko loših rezultata, ali na kraju smo ipak došli do željenog.

Što ćete prvo promijeniti u novoj sezoni na tri kolosijeka?

– Postavljamo si pitanja od završetka ove sezone, analiziramo. Ovo nije prirodna situacija. Nije problem utakmica, nego treniranje. I u novoj će nam sezoni glavni cilj biti osvajanje hrvatskog prvenstva i regionalne lige. U regionalnoj ligi nećemo biti u istom položaju kao naši suparnici koji imaju dane za odmor i pripremu utakmica. U sljedećih tjedan dana moramo odlučiti kako se postaviti. Najlakše je dovesti 30 igrača, ali smo kao i svi ograničeni budžetom.

U kakvim ste trenutno odnosima s Hrvatskim košarkaškim savezom?

– Imamo dobre odnose, trudimo se biti lideri u hrvatskoj košarci, želimo napredak. Razilazimo se u stavovima o važnosti i prioritetima jer mi smatramo da su jednako važni i nacionalno i regionalno prvenstvo. Ove godine bit će lakše jer će biti 12 klubova u regionalnoj ligi, a pokušava se dogovoriti i da se utakmice hrvatskih klubova iz regionalne lige računaju u domaćem prvenstvu. To bi malo olakšalo situaciju.

Iz Cedevite se prije moglo čuti negodovanje zbog statusa kluba u Gradu Zagrebu. Ima li promjena i kakvih?

– Imamo sve bolju suradnju s Gradom i Savezom sportova grada Zagreba. Dobivamo sredstva po određenim kriterijima, ne slažemo se jedino s položajem klubova od gradskog interesa. Smatramo da mi, a ne Cibona, po rezultatima u zadnjih pet godina, zaslužujemo biti košarkaški klub od gradskog interesa. Želimo da se to promijeni, a nadamo se da će se nakon četvrtog uzastopnog naslova i promijeniti i da će Grad početi to vrednovati. Ponosni smo i na oko 900 djece u Školi košarke koja radi u 23 škole.

Je li istina da se ozbiljnije ulazi u projekt ženske košarke? Načuli smo i neke ideje vezane uz to.

– Imamo planove formirati i neke selekcije djevojčica. Ne ulazimo u klubove ženske košarke, ali bismo htjeli da djeca ostanu, jer imamo po školama djevojčice koje žele trenirati. Ne bih rekao ozbiljnije u smislu da bismo imali natjecateljske ekipe.

U klupske planove uključili ste i studente. Što vam je pokazao natječaj koji ste nedavno organizirali?

– Riječ je bila o tome kako studenti vide klub u budućnosti, a trebali su iznijeti i ideje kako da bude još prepoznatljiviji u Zagrebu. Javilo se oko 170 timova, odabrano je njih 90, odnosno 270 studenata. Bilo je izuzetno teško izabrati najbolje, bilo je fenomenalnih ideja. Ponosan sam što su nam ih pokazali i od jeseni ćemo neke jednostavne iskoristiti. Prepoznali su problematiku i mislim da će svi imati koristi od toga.

Užbinec je, unatoč osvajanju naslova tek nakon pete utakmice, iznimno zadovoljan finalnom serijom.

– Zadnja dva tjedna govorilo se o košarci u gradu, bile su pune dvorane, bili smo glavna sportska tema u Zagrebu.
Publika je jedan od problema, tradicija je na strani Cibone, ali u Cedeviti se trude privući više gledatelja. Direktor kluba ima svoje viđenje situacije:

– Imate Cibonu, nas, Zagreb i Hermes u prvoj ligi. Cibona je odigrala oko 80 utakmica, što znači da smo mi i oni imali ukupno 80 utakmica u Zagrebu. To prosječan gledatelj teško stigne pogledati. Nama je problem i dvorana u kojoj igramo. Dom sportova ima povijesnu važnost, ali zastarjele uvjete, taj prostor ne zadovoljava naše potrebe. Sada se napokon mijenja parket na kojem se na početku sezone, u utakmici protiv Splita, ozlijedio Karlo Žganec, a bilo je problema i u drugim sportovima. Razgovaramo s Gradom o tome da i mi igramo u Košarkaškom centru Dražena Petrovića. On bi trebao postati košarkaški hram i mislim da ga mogu koristiti dva kluba. Naša je želja da ondje samo igramo, nemamo želju za treniranjem. To bi bilo dobro i za Grad.

PODIJELI