PODIJELI

Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6.040.000 kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi 100.000 kuna. Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2017. godine.

Zadržati mlade na selu

Potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Korisnici županijskih potpora mogu biti poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koje su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu te poduzetnici koji otkupljuju mlijeko na području općina Žumberak i Krašić.

Zagrebačka županija pretežno je ruralna županija i velik dio stanovništva bavi se upravo poljoprivrednom proizvodnjom. Kako bismo im olakšali poslovanje, ali i unaprijedili kvalitetu života u ruralnim krajevima, u ovoj godini za potpore u poljoprivredi osigurali smo 14,1 milijuna kuna. Cilj nam je zadržati mlade ljude na selu, a s obzirom na to da smo po broju OPG-ova prvi, a po nositeljima OPG-ova mlađim od 40 godina drugi u Republici Hrvatskoj, na pravome smo putu da u tome uspijemo – izjavio je župan Stjepan Kožić, dodavši kako je prošli tjedan počela gradnja prve ULO hladnjače u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca.

Dostaviti preporučeno

– Hladnjača se gradi uz naš Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu, vrijedna je 27 milijuna kuna, većina novca za gradnju osigurana je iz fondova EU, a omogućit će domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski i time konkurirati trgovcima – pojasnio je Kožić.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da svoje prijave i propisane obrasce dostave preporučenom poštom najkasnije do 31. listopada 2017. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb, s naznakom “Zahtjev za županijsku potporu poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu za … (navesti naziv mjere)”.

PODIJELI