PODIJELI

Sezona je gotova. Zastor je pao i više nećemo gledati klubove na trećeligaškim travnjacima ove sezone. Vinogradar je prvak, ali to je već odavno poznato. Kustošija i Trnje pružili su nam bitku do zadnjeg kola jer se nije znalo koji će od ta dva kluba u viši rang.

Na kraju je Kustošija, ipak, zahvaljujući boljoj gol-razlici i međusobnom omjeru, izborila igranje u 2. HNL. Samobor je ispao. Šteta za klub takve povijesti. Treba reći da u nekim utakmicama nije bilo sreće, a u nekima jednostavno nije bilo igre. Zanimljivo, Samobor ima istu gol-razliku kao i Dubrava na devetom mjestu.

Ispao je i Stupnik, unatoč tomu što je imao najboljeg strijelca lige u liku Filipa Solde. Stupnik je dokazao da napad, bez obrane, jednostavno ne može iznijeti uspješnu sezonu. A Soldi može ostati utjeha da je najbolji strijelac lige i žal što mu je momčad na kraju sezone završila na posljednjem mjestu. Zagorec se grčevito borio do posljednjeg kola i na kraju im je ostanak izmakao za bod. Momci trenera Vincelja odlučno su krenuli u finiš sezone i zamalo napravili pravi mali podvig. No, prvenstvo se igra cijelu godinu, a Zagorec je, nažalost, tu činjenicu zaboravio u prvom dijelu sezone, kad su igrali daleko ispod svojih mogućnosti. Kažemo nažalost, jer je dojam da su mogli bolje.

Žaliti može i Trnje. Malo je nedostajalo da u sezoni u kojoj je su dobili novi, moderan pomoćni teren uspiju ući u viši rang i ondje pokazati kvalitetu. I premda u centru Zagreba tvrde da cilj nije bio druga liga, nego afirmacija momčadi, dojma smo da je sve bilo pripremljeno za promociju Trnja u drugoligaša.

Na zapadu ništa novo. Krk je tu, Opatija ima solidnu momčad, ali nedovoljnu za veći iskorak. Iako su to momčadi koje mogu pobijediti svakoga i na svom terenu i u gostima, bilo je previše kikseva u tzv. dobivenim utakmicama, tako da su četvrto i peto mjesto, zasad, realnost kvarnerskog dua.

Vrapče je puno ulagalo, a nije previše dobilo. Momčad Stjepana Čordaša cijelu se sezonu tražila i potkraj se našla, ostvarivši par dobrih rezultata. U idućoj sezoni Vrapče može i mora bolje. Maksimir je imao standardnih problema s vodstvom kluba, iako se zajedništvo prikazivalo završetkom gradnje novog terena s umjetnom travom na Oboju, na kojem će se igrati od sljedeće sezone. Očito da nova trava ne znači i bolje odnose u klubu. Šteta, jer nogometno je to čvrsta momčad koja ima karakter, a rezultati to ne pokazuju.

Segesta je odradila sezonu za zaborav i može im biti drago što je cilj ostanka u ligi ostvaren uglavnom još u prvom dijelu sezone. Dugo Selo se spasilo u posljednjim utakmicama, a Vrbovec mora poboljšati igru u gostima. No što sve to znači za iduću sezonu? Udarnik ulazi u treću ligu s vlastitim ambicijama i, prema riječima Filipa Gabelice, predsjednika Udarnika, ne planiraju biti puki statist i popravljač statistike. Udarnik neće biti prolaznik kroz treću ligu. Opekli su se prošli put i dojma smo da su ovaj put treću ligu shvatili puno ozbiljnije. Špansko je velika nepoznanica. Vidjet ćemo kako će otvoriti sezonu i hoće li osigurati ostanak.

U idućoj sezoni u 3. HNL zapad stiže Zagreb. No to nije jedina novost. Naime, od sezone 2018./2019. proširuje se, gotovo sigurno, Druga HNL s 12 na 16 klubova. I ne samo to. U viši rang može i momčad koja ostvari peto mjesto u prvenstvu 3. HNL ako momčadi iznad nje ne zadovolji uvjete. Kakve li slučajnosti! Dakle, Zagreb teoretski može biti i peti i opet se vratiti u Drugu HNL.

No, pitanje je mogu li ‘pjesnici’ i takav rezultat ostvariti uz igru koju su pokazali u prošloj sezoni. Vinogradar je goropadno protutnjao ligom ove sezone i uvjerljivo osvojio naslov, i samo zahvaljujući njihovu manjku ambicija za ulazak u viši rang, Kustošija danas može slaviti promociju. Momci iz Mladine sigurno su i najveći favoriti za osvajanje prvenstva i u idućoj sezoni. Trnje će morati opravdati investicije u infrastrukturu, i ako im ove sezone cilj i nije bio ulazak u viši rang, što je upitno, iduće bi im trebao biti imperativ. Može li Udarnik ponoviti uspjeh Kustošije pa u dvije sezone preskočiti dva ranga hrvatskog nogometa, ostaje vidjeti. U svakom slučaju, gledali smo jako zanimljivu sezonu 3. HNL zapad i nadamo se još boljem nogometu i jačoj konkurenciji u idućoj.

PODIJELI