PODIJELI

Povratak je, kažu, najteži. I najslađi. Može biti gorak, ali ne mora. Povratak je iščekivanje. I očekivanje. Iščekuješ reakciju, očekuješ rezultat. Rukomet je sport koji pamti. A povijest rukometa pamti svjetsko juniorsko zlato u Rijeci 1987. i čovjeka koji je posložio te momke u momčad.

Maestro iz Goražda, Kasim Kamenica, čovjek koji je udario temelje za titule RK-a Zagreb u devedesetima, vratio se u Zagreb. Prošlo je više od 20 godina. Brk je još uvijek tu. Možda ima koja sijeda više, ali u tim sijedima samo se krije još veće iskustvo koje nosi sa sobom mladoj momčadi aktualnog prvaka Hrvatske.

Kakav je osjećaj vratiti se nakon svih tih godina u Zagreb?

Moram priznati da su već na prvom treningu kod mene proradile emocije. Svoj povratak u klub doživio sam dvojako, kao priznanje i kao obvezu. Prošlo je 26 godina otkako sam otišao iz kluba i drago mi je da moj rad nije zaboravljen. Ali, shvaćam ovo i kao jednu veliku obvezu podizanja forme i rezultata.

Kakvi su planovi PPD-a Zagreb za iduću sezonu, kakva su očekivanja?

Ne želim previše obećavati, nisam takav, ali okviri Zagreba su poznati, dva domaća trofeja, Final four regionalne lige, prolazak skupine u Ligi prvaka. Idealno, plasman među osam najboljih u Europi bio bi itekako poželjan, ali vidjet ćemo. Polako popunjavamo ekipu koja bi trebala ostvariti te ambicije kluba. Ono što smatram vrlo važnim je osposobiti jednu mladu postavu za natjecateljske utakmice. Potrebno je afirmirati mlade igrače koji klubu mogu ponuditi svijetlu budućnost. To mi je, uostalom, i glavni cilj.

Moramo imati kvalitetu dovoljnu za natjecanje, a opet, afirmirati buduću perspektivu. Nije tajna da nas je Stevanović napustio i otišao u Schaffhausen i to je sigurno velik udarac za klub. Odlaze nam sigurno i Velko Markovski i Stefan Vujić. No, pridružio nam se Damir Bičanić, dolazi nam i Ravlić iz Umaga. Priključili smo i nekoliko naših juniora iz pogona, tako da ćemo vrlo brzo imati fond igrača za iduću sezonu.

Vardar je prije nekoliko dana postao prvak Europe, što Zagrebu nedostaje za takav rezultat?

Ulaganja. Vrlo jednostavno. Vardar ima bogatog investitora koji ne gleda na novac. Muška ekipa je postala prvak, ženska igrala finale. To je rezultat dobroga rada, vrhunskih uvjeta i, ponavljam, ulaganja. U Skoplju cijeli grad živi za tu ekipu, ni to se ne smije zaboraviti. Samo ću reći da pobijediti Barcelonu i PSG ne može svatko.

Mi s njima igramo regionalnu ligu i mogu vam reći da taj rezultat nije toliko iznenađujući. To je ozbiljna ekipa i to su i dokazali osvajanjem Lige prvaka. Zagrebu za takav rezultat nedostaju dva, tri kvalitetna igrača s međunarodnim iskustvom. A Zagreb trenutačno nema mogućnosti dovesti takve igrače.

Što se dogodilo sa Slavkom Golužom, koji je preuzeo momčad pred kraj i trebao je biti trener do kraja sezone. Kako to komentirate?

Gledajte, ne bih to komentirao. Moram priznati da je u Umagu izgledalo da je ekipa u dosta lošem stanju. Vidjelo se da tu nedostaje motivacije. Bilo je dosta i sreće u tom osvajanju kupa. Poznato je da sam ja trebao preuzeti ekipu nakon završetka ove sezone, no vodstvo kluba pozvalo me da sjednem na klupu ranije i ovu sezonu privedem kraju.

Cilj je bio sanirati probleme, da se u pripreme za iduću sezonu ne uđe u lošem raspoloženju. Smatram da je taj cilj i ostvaren. Ekipa igra dobro i odnosi unutar ekipe su na zavidnoj razini. Potpuno “čisti” ulazimo u sljedeću sezonu.

Posljednji put kad ste bili na ovoj funkciji izgradili ste ekipu koja je postala dvostruki prvak Europe, možemo li se sličnom uspjehu nadati i sada?

Da vam iskreno kažem, mislim da je upravo to bio jedan od glavnih argumenata da se vratim u klub. Ja sam trener koji karakterom voli raditi s mladim igračima i ponosan sam na činjenicu da sam mnoge mlade igrače afirmirao u klubovima koje sam vodio. Kad vidim kakvu količinu talenta Zagreb ima u klubu, mogu vam reći da ću sigurno posvetiti potpunu pozornost tome da taj talent ne ostane neiskorišten. Volio bih da i ovaj put, kad budem odlazio iz kluba, ostavim iza sebe afirmirane igrače koji još mnogo toga mogu pružiti klubu, a za rezultat ćemo vidjeti.

PODIJELI