PODIJELI

– Sjećam se kad sam nakon završene osnovne škole išao onamo na ‘mini norijadu’. Jezero je bilo uređeno, iako mi se i tada malo gadilo – prepričava svoj doživljaj jezera Čiče, popularnog Čič-beacha, koje je posljednjih godina postalo odlagalište smeća, okupljanja devijantnih pojedinaca i, nažalost, poznato po utapanjima.

Čiče je umjetno jezero nastalo vađenjem šljunka udaljeno četiri kilometra od Velike Gorice, u mjestu Novo Čiče. S porastom temperatura i produbljivanjem krize zbog koje je odlazak na more mnogima postao luksuz, sve se više kupača odlučuje na rashlađivanje i druženje na obalama tog jezera.

Iako je na Čiču kupanje zabranjeno, nijedna se nadležna institucija ne brine o sigurnosti i zdravlju onih koji se ipak, na vlastitu odgovornost, odluče na brčkanje u plićaku. Na ulazu u dio koji je nekoć bio Čič-beach, doduše, na vratima stoji znak zabrane kupanja, ali nekima to nije bitno. Ostaci infrastrukture, kad bi ih netko tu i tamo počistio, i dalje mogu služiti za ljetna druženja, ali samo za nešto hrabrije koji su usto cijepljeni protiv tetanusa.

– Kad sam bila mala, išla sam onamo s roditeljima. Tada je bilo jako lijepo, osjećala sam se sigurno. Bilo je puno obitelji koje su roštiljale, Čič-beach je bio idealan za takve jednodnevne obiteljske ljetne izlete – prisjeća se 21-godišnja Lucija Lamešić kojoj su te lijepe slike ove jezerske plaže izbrisane nakon što je prije nekoliko godina ponovno s društvom otišla na izlet.

– Otišla sam tad i više nikad. Nisam se osjećala ugodno. Voda nije čista, ne izgleda sigurno za kupanje – prepričala je. Prema pisanju nekih portala posljednjih nekoliko godina, kupanje na Čiču izuzetno je opasno zbog nepredvidljivih virova i naglog propadanja tla u dubinu. Kada se tomu pridoda alkohol za kojim posežu mladi koji se upuštaju u čičku avanturu, nepostojanje bova i znakova gdje je, a gdje nije sigurno za kupanje te nedostatak spasioca (prije su bili), nije čudno što Čiče svako malo odnese nečiji život.
Prije četiri godine utopio se 15-godišnji dečko čak 40 metara od obale, 2006. godine nakon nekoliko dana pojavilo se tijelo starije ženske osobe koja se utopila zbog naglog prijelaza dubine, a par godine poslije utopio se 55-godišnjak.

Ništa bolje nije ni na jezeru Ježevo, blizu Vukovine, koje je također godinama svim generacijama omiljeno mjesto za druženje i rashlađivanje. Premda muljevito dno izaziva nelagodu, s bočnih strana jezera koje skrivaju ugodne intimne plaže u hladu drveća nerijetko se nađe pokoje društvo, a najviše kupača privlači šljunčana plaža najbliža Velikoj Gorici.

– Onamo idem zato što nema nekog sigurnijeg i uređenijeg kupališta – objasnio je Ivan Milić koji već par godina s prijateljima ide na tu plažu. Do prošle godine na šljunčanoj strani Ježeva moglo se kupati bez prevelikog straha od bolesti koje bi prljava i ustajala voda mogla donijeti, no sve se promijenilo kada su prošlog ljeta i na Ježevu postavili novi bager koji izvlači šljunak.

Kao i na jezeru Čiče, ni ovdje nije dopušteno kupanje, no to nikoga ne sprečava. Ipak, Ivanu nije svejedno kada je u pitanju njegova sigurnost. – Nije me strah da bih se mogao utopiti jer se držimo obale.

Šteta što su kupališta koja bi, uz kvalitetno planiranje i ulaganje, mnogim građanima Velike Gorice i okolnih mjesta mogla pružiti pravi godišnji odmor, zapuštena.
– Mi smo kao grad pripremili svu prostornoplansku dokumentaciju i izradili idejno rješenje za sportsko-rekreacijski centar na jezeru Čiče. Budući da se ondje još eksploatira šljunak, predstoje razgovori s koncesionarima o izdvajanju dijela na kojem nema eksploatacije, kako bi se jezero uredilo i na njemu ponudili kupališno-sportski sadržaji koji će biti sigurni za naše građane – objasnio je gradonačelnik Barišić. Na pitanje što se dogodilo s Čič-beachom i zašto je propalo, odgovorio je kako to ne može komentirati jer je riječ o privatnoj inicijativi s nejasnim pravnim odnosima.

– Plažu bi trebalo počistiti, a vodu pročistiti i testirati da vidimo je li za kupanje. A kad bi se prestao vaditi šljunak i kad bi se ljudi uvjerili da nije opasno, možda bi bilo više kupača. Trebalo bi ograditi područja na kojima bismo se mogli kupati i postaviti spasioce – predlaže Lucija Lamešić.

Ivan Milić slaže se s njom te predlaže slično rješenje za Ježevo. – Trebalo bi urediti neko kupalište koje bi bilo odvojeno od iskapanja šljunka i moglo bi se čistiti s vremena na vrijeme. Do nekog boljeg vremena, Velikogoričane upozoravamo da je kupanje na Čiču opasno i ne preporučuje se. Virovi, neravno tlo i upitna čistoća opasni su za život i zdravlje. Kao i krhotine stakla na plaži, zbog moguće zaraze.

PODIJELI