PODIJELI

Agrokor je jedna od glavnih tema u zemlji već nekoliko mjeseci. I dok se govorilo kako radnici Konzuma strahuju od otkaza ili nedobivanja plaće, odnosno za vlastitu egzistenciju, šefovi su iznašli načina kako da ih još i stimuliraju.

Naime, u grupi na Facebooku Di su pare? pojavila se fotografija na kojoj lijepo piše kako “će djelatnik koji preporuči novog djelatnika i taj se zaposli i ostane raditi minimalno tri mjeseca, dobiti stimulaciju od 200 kuna”.

Nije šala

S obzirom na to da je u potpisu Super Konzum Radnička, nazvali smo ih da provjerimo je li riječ o ozbiljnom projektu ili tek o jednoj od bezbroj viralnih šala koje se na dnevnoj razini pojavljuju na internetu.

Gospođa koja se javila na telefon najprije je našu novinarku upitala je li djelatnica Konzuma. Već je tada bilo jasno da ipak nije riječ tek o neslanoj šali. Zatim nas je uputila na Odjel s javnošću.

Di su par?e/Facebook

Upitali smo ih zbog čega upravo na taj način traže djelatnike umjesto redovnim putem, odnosno oglasima i natječajima.
Odgovorili su kako je “ukupno tržište rada u Republici Hrvatskoj već neko vrijeme suočeno s izazovima u zapošljavanju radnika, posebno tijekom ljetnih mjeseci, a to je najizraženije u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, građevinskom sektoru i maloprodaji.

Zbog toga su i ministarstva rada i mirovinskog sustava te turizma najavila strukturne i operativne mjere koje će pomoći u tom segmentu. Uz te čimbenike, Konzum svake godine ima prirodno povećanu potrebu za sezonskim zapošljavanjem.

199,99 umjesto 200 kuna

S obzirom na povećanu potražnju za većim brojem kadrova, svojim zaposlenicima ponudili smo stimulaciju prilikom preporuka. Osim što je svojevrsna nagrada zaposlenicima, ovime svakako želimo dugoročno privući buduće kolege, za razliku od prakse privremenog zapošljavanja ili suradnje sa student-servisima koja je prisutna kod dijela drugih konkurentnih lanaca.
Naši najbolji sezonski radnici imaju priliku i za stalno zaposlenje te napredovanje unutar kompanije. Ove godine planiramo zaposliti veći broj sezonskih radnika, a uz njih će našim morskim prodavaonicama pomoći i naši iskusni kolege iz unutrašnjosti Hrvatske. Također, kad postoji potreba za zapošljavanjem izvan mjesta stanovanja, našim zaposlenicima osiguravamo plaćen prijevoz do mjesta rada ili smještaj te isplaćujemo naknadu za odvojeni život.”

No, na društvenim mrežama je bilo i “zlobnika” koji su komentirali da “ondje ionako nitko ne može ostati dulje od tri mjeseca” kao i da bi umjesto 200 kuna “prikladnija stimulacija bila 199,99 kuna”.

PODIJELI