PODIJELI

Jedna od novina na ovogodišnjem 4. VG festu bio je štand s craft pivima na kojima se moglo kupiti točeno pivo od 0,3 litre četiriju domaćih nezavisnih pivovara. O svemu što nas zanima i što još nismo znali o ovim iznimno pitkim i zanimljivim pivima razgovarali smo s Tomislavom Pranjićem, organizatorom Medulin Cratf Beer festivala i vlasnikom prvog hrvatskog craft beer dućana.

Što je to craft pivo?

Craft je teško opisati. Možemo reći da je to neko obrtničko ili zanatsko pivo. Pivar je ujedno i vlasnik minimalno 80 posto svoje pivovare. Ja to volim objasniti kao jako veliku ljubav prema pivu. A kad pošaljete nešto na tržište, to je ono iza čega stojite.

Po čemu se craft razlikuje od ostalih piva na tržištu?

Po sastojcima koji se koriste. Industrija zbog masovne proizvodnje koristi razne aditive, umjesto ječma koristi kukuruz i rižu, a u proizvodnji crafta koristi se čisti ječam, puno hmelja i, što je najvažnije, proces proizvodnje je dugotrajan. Industrija pivo proizvede za tri dana, a craft pivar za tri do četiri tjedna.

Kako teče proces proizvodnje piva?

Za početak morate imati dobar recept. Nakon recepta, kada smislite što želite raditi, u kojoj kombinaciji izbalansirati ječmenu i hmeljnu stranu piva, osnova je napraviti slad. To znači da ječam morate staviti u vodu na određenu temperaturu da se namače. Ma, teško je to opisati. To je cijela priča razbijanja proteina i aminokiselina te pretvaranja u šećere. Proces proizvodnje piva obuhvaća jedan dan kuhanja, a sve ostalo je čekanje. Fermentacija traje od 10 do 30 dana i onda sve to zbog gaziranja traje još dva tjedna.

Koliko, osim kvalitete samog piva, znači dizajn boce i naljepnice?

Znači puno! Dizajn je najzanimljivija strana crafta. Craft je, barem ja tako mislim, kao punk-pokret, onakav kakav je nekad bio – otpor prema nečemu. Baš zbog toga se spajaju umjetnost i dizajn. Naš Medulin Craft Beer festival spojnica je svega toga. Na prošlogodišnjem je festivalu bilo 40 pivovara, nastupila su četiri benda, ljudi su radili grafite, bilo je fantastične hrane. Spojili smo cijelu tu priču da pivo predstavimo kao nešto što nije napitak za nogometne utakmice. Industrija nas uporno tjera da tako bude, ali nije tako. Zato smo danas i točili pivo od 0,3 l. Ovo pivo se ne pije na pola litre. To je gušt. Probat ćete, uzet ćete neko drugo, čak ga ne možete puno popiti. Alkohol u ovom pivu stvarno djeluje, za razliku od onog industrijskog od kojeg vam je muka.

Koliko ima pivskih stilova?

Pivo se dijeli na dvije osnovne grane, ovisno o vrenju kvasca: lager i ale. Lager je pivo čiji je kvasac niskog vrenja koji treba nižu temperaturu, dok su aleovi visokog vrenja te im treba malo veća temperatura. Lageri su nešto lakši u okusu, više ječmeni, dok svi aleovi imaju jače izraženu hmeljnu stranu. Postoji puno vrsta hmelja od kojih neki daju gorčinu, a neki mirise i okuse od manga do banane. Od hmelja se može puno toga izvući. Iako je to ona osnovna razlika, danas imamo više od 2000 pivskih stilova.

Što je IPA?

IPA (Indian Pale Ale) kraljica je crafta. To je jako zahmeljeno pivo zanimljivog okusa, a ima i jako dobru priču. Englezi su u 17. stoljeću osvajali Indiju i svojoj su vojsci slali pivo. S obzirom na to da su ga slali brodovima, ono bi se u šest mjeseci putovanja uvijek kvarilo, sve dok se jedan pivski majstor nije sjetio bačve napuniti hmeljem koji je fantastičan antioksidans. Hmelj je šest mjeseci puštao aromu i kad je to pivo došlo u Indiju, vojnici su bili oduševljeni. IPA je odonda postala kraljica piva.

Što ste ovaj vikend predstavili Velikogoričanima?

Premijerno smo predstavili dva piva. To je Visibabino pivo “Old Bastard” i ZIPA, točnije Zagrebačka IPA Bad Breweryja. Uz to smo točili dva standardna craft piva, istarski San Servolo i Zmajsko pivo.

PODIJELI