PODIJELI

Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) za ostvarenja u 2016. godini dodijeljene su u Tunelu Grič u Zagrebu, a za najuspješnije ostvarenje u svim područjima proglašen je Bazenski kompleks Svetice u Zagrebu.

Dodjela, koju je pratila i izložba ostvarenja, protekla je u svečanoj atmosferi, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i uz izražene dobre želje pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića, ali su početak i kraj svečanosti domaćini pomutili neveselim riječima.

U ime Stručni savjet UHA-e Goran Rako je kazao da je pristigao veliki broj sjajnih radova, ali da je arhitektonska produkcija za 2016. rezultat osobnih zasluga arhitekata, jer nema “ama baš nikakva sustava”.

Kazao je da u hrvatskoj arhitekturi vlada šarenilo te da Savjet želio afirmirati umjerenost između tradicije i suvremenosti.

-Mi jesmo za ego, ali onaj koji se kontrolira mozgom- kazao je Rako.

Nagradu “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva dobili su Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk za Bazenski kompleks Svetice.

Nagradu “Drago Galić” za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za kuća za odmor na Murteru, a nagradu “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja Vedrana Ergić za interijer poslovnog centra Adris grupe u Zagrebu i projekt interijera stana u sklopu zagrebačke gornjogradske kuće Šuflaj.

Za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad nagradu “Neven Šegvić” dobili su Ana Šverko za knjigu “Grad (ni)je kuća, o dijalogu između novog i starog Splita / urbanistička predigra” i Maroje Mrduljaš za dokumentarnu seriju “Betonski spavači”. Mrduljaš je, zahvaljujući se, napomenuo da je nagradu dobio jer je jedini član UHA-e, ali da su drugi članovi ekipe jednako zaslužni ili zaslužniji.

Na natječaj je prijavljeno je ukupno 78 autorskih radova, od kojih najviše obiteljskih kuća i javnih zgrada, te također publicističkih, kritičkih, znanstveno‐istraživačkih i teorijskih radova na području arhitekture.

Iako je svaka godišnja izložba odraz stanja u hrvatskoj arhitekturi ovogodišnja je možda više nego ikoja odraz stanja i same struke. Stoga nije bez razloga da se ona održava u Tunelu, u podzemlju, mraku i vlazi, kazala je Ana Mrđa.

-Time želimo poručiti da je UHA, koja sljedeće godine obilježava 140 godina postojanja, došla u jednu vrlo ozbiljnu kriznu i prijelomnu poziciju. Hoćemo li sljedeće godine proslaviti obljetnicu u svečanijim uvjetima ovisi isključivo o nama arhitektima, našem zajedništvu i vjeri da upravo mi međusobno – iskreno i kolegijalno – možemo sami sebi izgraditi institucije koje doista i zaslužujemo – zaključila je v.d. predsjednica UHA-e Ana Mrđa.

(Hina)

PODIJELI