PODIJELI

Rado biste imali kućnog ljubimca, a nemate vremena za šetnje ili stalno čišćenje stana od dlaka linjajućih maca. Ne želite velikog ljubimca, ali ne biste baš bili sretni ni s ribicama. Ima rješenja. Za vas su idealni hrčci ili zamorci.

Dobroćudni zabavljači

Zamorci su simpatični i dobroćudni čupavci s kojima nikada nije dosadno. Vole ljude, uživaju u hrani, a briga oko tih neodoljivih glodavaca vrlo je jednostavna. U današnje vrijeme ta mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su porijeklom iz Južne Amerike i mogu težiti i do 3 kilograma. Krzno im je različitih boja i šara, a postoje dugodlaki i kratkodlaki zamorci. Životni vijek im je 10 godina, a ako ste ga naumili kupiti djetetu, izbor je izvrstan!

Naime, zamorčići su jedni od najdobroćudnijih kućnih ljubimaca. Ta životinjica vrlo je plaha te je treba naučiti na ljudski dodir, ali jednom kad vas prihvati, postat će prava mala mazilica. Važno je naglasiti kako zamorci gotovo nikada ne pokazuju agresivnost pa se ne morate bojati neočekivanih ugriza. Njihov je karakter vrlo jednostavan. Ako im se ne svidi vaše ponašanje, oni će vam to pokazati tihim predenjem ili će šutke zbrisati u svoju kućicu. Oni su i pravi zabavljači. Obožavaju društvo i pozornost i vole se igrati. Ako nemate vremena za svoje životinjice, preporuka je da kupite dva zamorca jer će tako biti mnogo sretniji.

Pravi gurmani

Kako bi bili zdravi i sretni zamorcima je potrebno osigurati dovoljno veliku nastambu. Nije im potrebna nikakva rešetka, samo plastična, četvrtasta posuda dubine 15 do 20 centimetara jer se oni, za razliku od zečeva, ne penju i ne skaču. Ne treba ih četkati (osim dugodlakih) niti kupati, a odlazak kod veterinara nije potreban ako je životinja u kući, jede i vesela je.

Zamorci su pravi gurmani, a prehrana im je vrlo raznolika. Glasanjem će vam dati do znanja da je vrijeme za hranjenje. No, trebate biti umjereni jer te simpatične izjelice vole grickati do mile volje. Glavna hrana (80 posto dnevne prehrane) im je sijeno koje moraju imati stalno, i to u neograničenim količinama, te gotova dehidrirana hrana (bez žitarica). Važno je i da svojim slatkim ljubimcima svaki dan omogućite svježe voće (sve voće koje ima više od jedne koštice poput jabuke, kruške, jagode, naranče, mandarine, bobičastog voća…) i povrće (sve osim žitarica, mahunarki i ljutog povrća poput češnjaka, đumbira, luka i papričice). Namirnice moraju biti oprane, svježe i suhe.

Džepni ljubimci

Odlučite li se za malo manju verziju – hrčke, također nećete pogriješiti. Zbog svoje veličine, mnogi ih nazivaju i džepnim ljubimcima. Hrčci imaju tri glavne osobine: slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni. Uzimanje hrčka za kućnog ljubimca počelo je davne 1930. godine i od tada njihova popularnost nije prestala rasti. Pogodni su za djecu stariju od 8 godina, a najviše se vole igrati noću. Najčešće se hrane svježim voćem i sirom. Kad je riječ o vježbanju i zabavi, dovoljno je da im napravite krevet od isjeckanih papirića, ubacite cijevi i druge igračke i oni će biti zadovoljni. Većini hrčaka ne smeta da žive sami, odnosno imaju tendenciju da budu agresivni prema istospolnim prijateljima. Dobro je znati da, ako usvojite dva hrčka različitih spolova, uskoro možete očekivati i punu nastambu malih hrčaka jer hrčkica nosi mlade samo dva tjedna.

Za kojeg se god od ta dva preslatka glodavca odlučili, imajte na umu da, iako nisu toliko zahtjevni kao maca i, pogotovo, pas, to su ipak druželjubiva stvorenja kojima je potrebna vaša briga i malo vašeg vremena.

PODIJELI