PODIJELI

Pioniri punka na ovim prostorima, kultni slovenski rock-sastav Pankrti, nastupom 10. lipnja na krovu zgrade Muzeja suvremene umjetnosti otvorili su ovogodišnju koncertnu sezonu pod nazivom “Ljeto u MSU” i tako na najbolji način proslavili svoj 40. rođendan. Glazba koju desetljećima stvaraju umjetnički je izraz njihovih političkih stavova i kritičkog promišljanja života, ali i puno više od toga.

– Rock je jedina potrebna religija jer ona jedina slavi život, dok sve ostale slave smrt – na nedavnoj je konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti izjavio Peter Lovšin, frontmen Pankrta, koje je tom prigodom Branko Kostelnik, urednik programa “Ljeto u MSU”, zbog dugovječnosti nazvao ‘balkanskim Rolling Stonesima’.

Uoči koncerta, iste će večeri u MSU-u od 19.30 biti otvorena i prigodna izložba fotografija na temu Pankrta pod nazivom “N’č se ne premakne”, koju je pripremila galerija Photon iz Ljubljane. Budući da krajem 70-ih afirmirani fotoreporteri na ovim prostorima nisu pokazivali zanimanje za progresivnu domaću rock-scenu, važnu su ulogu odigrali amaterski fotografi. Ova izložba donosi njihove važne dokumentarne zapise iz vremena rađanja novog pankerskog duha krajem 70-ih, koji su na područje bivše Jugoslavije donijeli Peter Lovšin i njegova ekipa, pokrenuvši nastanak nove scene koja je iznjedrila cijeli niz bendova, novih klupskih prostora, modnih trendova i medija.

Sa svojim energičnim zvukom, socijalno i politički angažiranim tekstovima, jasnim beskompromisnim stavom i prepoznatljivim imidžem, Pankrti su bili ravnopravni sudionici globalne svjetske scene koju je tada tresao punk pokret. To su zagrebačkoj publici bili jasno pokazali na samom početku karijere, nastupivši 1977. u SC-u, na otvorenju izložbe Mirka Ilića, gdje je publika vidjela dotad neviđen šou koji je izazvao pravu punk groznicu.

Pankrti su bili gorljivi kritičari tadašnjeg socijalističkog sustava i istinski glazbeni revolucionari Istočne Europe, koji su za svoj prvi singl s pjesmama “Lepi in prazni” te “Lublana je bulana”, objavljen 1978. godine, dobili pohvalne recenzije u tada najznačajnijim britanskim glazbenim tjednicima poput New Musical Expressa i Melody Makera. Čak su i u SAD-u uspjeli prodati 200 primjeraka singla, a jedan od kupaca bio je i Yello Biafra, frontmen legendarnog benda Dead Kennedys, koji im se pohvalio kako ima svoj primjerak ploče.

Njihov debitantski album iz 1980. “Dolgcajt”, koji je jednako aktualan danas kao i u trenutku nastajanja, proglašen je najboljim albumom u 1980., što im j je osiguralo i nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, dok je legendarni John Peel na BBC-ju emitirao nekoliko pjesama s tog albuma. Svoj politički stav početkom 80-ih jasno su iskazali nastupivši u Njemačkoj na nekoliko koncerata u sklopu kampanje “Rock protiv desnice”. Premda su kao bend prestali djelovati nakon ljubljanskog koncerta “Zadnji pogo” 1987. godine, znali su povremeno zasvirati kao 1996. godine na koncertu Sex Pistolsa u Ljubljani, a onda su se, prije deset godina, kao veliki punk-povratnici ponovno okupili, nastavivši tamo gdje su stali.

Autor: Željka Vuković

PODIJELI