PODIJELI

Osim ulice Vinogradi odvojak, problem su, tvrde stanari, i kuće iz ulica Vrhovec, Vinogradske stube, Vinogradi i Vrtlarske koje se dijelom nalaze iznad razine kanalizacije, dijelom ispod razine odvodne mreže pa se dio otpadnih voda slijeva u isti kanal koji je dio sabirnog kanala Vrtlarska.

Agonija stanovnika ulice Vinogradi odvojak traje od 1986. kada je u tom dijelu grada počela gradnja kanalizacije, no iako žive u prvoj građevinskoj elitnoj zoni – 150 metara iznad KBC-a Sestre milosrdnice, otpadne i fekalne vode još ispuštaju u otvoreni kanal što teče ispod njihovih kuća.

Razlog su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, odnosno kočenje jednog vlasnika da se na njegovu “gruntu” gradi sabirni kanal. Stanari 15-ak kuća posljednjih 30 godina čekaju da Grad izvlasti vlasnike, no zasad se ništa nije promijenilo. Na tom bregovitom području u okolnim ulicama koje omeđuju taj otvoreni kanal, kuće, a posebno njihovi katovi, nalaze se u različitim razinama u odnosu na kanalizacijsku mrežu pa nastaje paradoks da je gornji dio objekta spojen na odvodnu mrežu, a donji nije. Stambene kuće u ulici Vinogradi odvojak imaju septičke jame, no pristup im nije moguć pa ne postoji ni tehnička vjerojatnost pražnjenja.

Smrdi, smrdi, užasno smrdi

– Jedan od brojnih inspektora koji sve ove godine obilaze naše kuće, a kanalizacije još nema, kaže da točan podatak o broju kuća koje su spojene na mrežu također ne postoji te da bi se to moglo utvrditi jedino tako da u svakom objektu pusti boju u zahode i na otvorenom kanalu prati je li boja prošla kroz improvizirani sustav – kaže Ignac Švenda (82), vlasnik obiteljske kuće u ulici Vinogradi odvojak.

– Jedna lokacijska dozvola za gradnju 100 metara kanala je istekla, a druga je produljena za godinu dana. Sve je to novac koji propada dok stanari i dalje žive u smradu. Trebate vidjeti koliki se štakori ovdje mogu vidjeti – rekao je Branko Kasalo, bivši predsjednik Mjesnog odbora Jelenovac, a možda i u novom sazivu, koji poziva gradonačelnika Milana Bandića da riješi ovaj gorući problem.

Osim ulice Vinogradi odvojak, problem su, tvrde stanari, i kuće iz ulica Vrhovec, Vinogradske stube, Vinogradi i Vrtlarske koje se dijelom nalaze iznad razine kanalizacije, dijelom ispod razine odvodne mreže pa se dio otpadnih voda slijeva u isti kanal koji je dio sabirnog kanala Vrtlarska.

U Ulici Vinogradske stube napravljen je kanalizacijski odvod koji ne služi ničemu jer se slivne vode iz njega otpuštaju u privatni posjed. Budući da ovaj gorući problem nije riješen, ljeti i kad je južina, cijeli kvart smrdi na fekalije. Mnogi su kupili stanove u takozvanim urbanim vilama koje imaju kanalizaciju, no kad smrdi, i njima smrdi. Da su znali, često kažu, nikad ne bi kupili nekretnine u ovom dijelu grada – kaže Branko Kasalo.

Sličnu situaciju trpe i vlasnici nekih stambenih objekata na području Fraterščice, Mikulića i Bijenika uz Veliki potok iznad Črnomerca koji umjesto kanalizacije, imaju septičke jame. Davno im je obećano spajanje na kanalizacijsku mrežu koje se nije dogodilo ni nakon nezavršene sanacije klizišta na Fraterščici i Kvaternikovoj ulici 2010. Radovi su tada stali jer je Grad trebao sklopiti nagodbe s više od 500 vlasnika parcela koje se prostiru na mjestu Velikog potoka, a u sklopu njegova uređenja plan je i rješenje kanalizacijske mreže.

Uredno šalju uplatnice

Gradnja septičke jame koštala me 10 tisuća eura, a svake godine treba je prazniti. To nas stoji nekoliko tisuća kuna godišnje, iako Holding uredno šalje uplatnice koju nemamo – kaže Radmila Bonifačić, stanarka Fraterščice.

Iz Vodovoda i odvodnje poslali su odgovor da u Zagrebu 5830 građana grada nije spojeno na sustav javne vodoopskrbe, a 39.100 građana nije spojeno na kanalizaciju.

Proširenje kanalizacijske mreže naselja Mikulići, Fraterščica, Lukšić i Bijenik na slivu Veliki potok dio je projekta koji sufinancira EU iz Kohezijskog fonda za „Pripremu projektno-studijske dokumentacije za aglomeraciju Zagreb i aglomeraciju Glavničica“ gdje je, među ostalim, obuhvaćeno projektiranje gradnje oko 7,2 km kanalizacije s pripadajućim objektima i priključenjem na dolinski sabirni kanal Veliki potok. Cilj je gradnja kvalitetnog i funkcionalnog sustava odvodnje naselja Mikulići, Fraterščica, Lukšić i Bijenik s dovodom otpadnih voda na Centralni uređaj za pročišćavanje Grada Zagreba.

Građanima koji nisu spojeni na javni sustav odvodnje ne naplaćuje se usluga odvodnje otpadnih voda i usluga pročišćavanja, sukladno cjeniku koji je dostupan na službenoj stranici www.vio.hr”, stoji u odgovoru Ane Glavan iz podružnice Vodvod i odvodnja.

 

 

PODIJELI