PODIJELI

Nagrade najuspješnijim hrvatskim izvoznicima u 2016. godini dodijeljene su jučer u Zagrebu u sklopu 12. konvencije hrvatskih izvoznika održanoj na temu „Pozicioniranje hrvatskog izvoza“.

S područja Zagrebačke županije nagrađene su dvije velike tvrtke – svetonedeljska tehnološka tvrtka Rimac Automobili dobila je nagradu „Zlatni ključ“ za najinovativnijeg izvoznika, dok je čak tri nagrade – za najboljeg velikog izvoznika, za najboljeg izvoznika u Njemačku te najboljeg izvoznika u Kanadu dobila Pliva Hrvatska d.o.o čije je postrojenje smješteno u Savskom Marofu.

-Trudimo se povećati izvoz, investiramo, ulažemo u razvoj, zapošljavamo i dokazujemo da se u Hrvatskoj usprkos izazovima svakodnevice može uspješno i kvalitetno poslovati – rekao je predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan. Inače, Pliva Hrvatska d.o.o. vodeća je i najveća farmaceutska kompanija u jugoistočnoj Europi koja 90 posto svojih proizvoda izvozi.

Tehnološka tvrtka Rimac Automobili poznati je svjetski proizvođač električnih vozila visokih performansi koji se bavi i pružanjem tehnoloških rješenja globalnim proizvođačima u automobilskoj industriji.

-Proizvodimo visokotehnološke proizvode s visokom kompleksnošću i velikom dodanom vrijednošću. Smatram da je izrazito bitno da i drugi izvoznici idu tim smjerom – rekao je voditelj Odjela ljudskih resursa u Rimac Automobilima Aco Momčilović prilikom preuzimanja nagrade.

Konferenciju je organizirala udruga Hrvatski izvoznici čiji je predsjednik Darinko Bago upozorio da se struktura hrvatskog izvoza ne mijenja, dok je u svijetu zahvaćena snažnim promjenama, pri čemu sve više do izražaja dolazi izvoz složenijih proizvoda.

-Sve više uvozimo složenije proizvode, a izvozimo sve jednostavnije. Kada se gleda po cijeni, uvoz nam je za oko 40 posto složeniji od izvoza i tu su potrebne promjene – istaknuo je Bago.

U ime pokrovitelja, konferenciji je prisustvovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

PODIJELI