PODIJELI

S osvajanjem naslova prvaka i Kupa Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji, Hrvatski akademski hokejski klub Mladost istaknuo je kandidaturu za naslov najboljeg kluba unutar najvećeg sportskog društva u Hrvatskoj, Hrvatskog akademskog športskog kluba Mladost.

Mladostaši su u četiri dana došli do četiri trofeja. Prvo su u finalima protiv Zeline postali prvaci Hrvatske, a onda su u finalima Kupa u srijedu, 14. lipnja, slavili u obje konkurencije. I opet protiv Zeline.

Od 1992. godine, ovo je hokejašima 14. naslov prvaka Hrvatske i 14. naslov pobjednika Kupa, dok su njihove kolegice šesti put postale prvakinje i četvrti put osvajačice Kupa.

Velika sezona je to i za predsjednika kluba Andriju Jazbeca i sve koji sudjeluju u radu ponajvećeg i najtrofejnijeg hrvatskog kluba hokeja na travi.

– Mislim da smo nakon dugo vremena došli do svih naslova u hokeju. Jedne sezone uspjeli smo uzeti i svih osam naslova, četiri u hokeju i četiri u dvoranskom hokeju, ali teško mi se prisjetiti koje je to godine bilo. Ove smo sezone dobro krenuli, pojačanja kod seniora, Ukrajinci Vitalij Kalinchuk i Artur Mazurkevych, te Filip Taušan na posudbi iz Marathona, odlično su se uklopili i do kraja smo uspjeli ostvariti sve što smo planirali. Voljeli bismo zadržati iste igrače i u sljedećoj sezoni, ali mislim da to nećemo ostvariti jer Kalinchuk ima ponude klubova iz zapadne Europe. Djevojke su obranile naslov u velikom stilu, stvarno su bile klasa iznad svih ove sezone – rekao nam je Jazbec.

Predsjednik kluba žali malo za europskim nastupima.

– Htjeli smo sa seniorima na Challengeu II u Gibraltaru izboriti ulazak u viši rang za Hrvatsku kako bismo sljedeće sezone imali dva predstavnika u Challengeu I, ali nije išlo. Seniorke su u Portugalu, u Challengeu III, imale prejake protivnice i ostale su u istom jakosnom razredu.

Portugal, Gibraltar, i u dvoranskom hokeju seniorke su bile u Portugalu. Kako financijski izdržite daleka putovanja?

– Teško, zapravo se kažnjavaš što si uspješan. Kada se doznaju domaćini turnira, krećemo u akciju, kupuju se avionske karte u low-cost aviokompanijama, umjesto u službenim hotelima koje određuju domaćini, nalazimo smještaj u apartmanima u kojima možemo sami pripremati obroke. Tako su djevojke, umjesto u hotelu u Gibraltaru, našle mnogo jeftiniji smještaj preko granice u Španjolskoj, i onda svaki dan prelazile granicu. Osim toga, svaka igračica i igrač plaća oko 30 posto ukupnog troška svog putovanja. Evo, cure su uspjele u Portugalu potrošiti samo 500 eura za obroke u pet dana boravka za njih 18. Savez sportova grada Zagreba više ne daje novac za europska klupska natjecanja. Barem ne svim sportovima. Mi u upravi i prijatelji kluba nalazimo sponzore koji nekako pomažu klubu. Tu su i članarine koje uplaćuju svi članovi kluba, a trenutno nas je u klubu, sa svim dobnim kategorijama, 140.

Jedan ste od najtrofejnijih klubova u hokeju. Koliko imate naslova?

– Baš smo zbrajali uoči finala prvenstva i Kupa, sada smo na brojci od 66 naslova prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa u hokeju i dvoranskom hokeju od 1992. godine. Najvažnije nam je da radimo s mladima, ipak sve polazi od njih. Imamo vrlo dobre selekcije, ove sezone organizirali smo i prvenstvo škola čiji učenici igraju u našem klubu, očekuje nas i kamp na našem terenu za mlađe članove. Trudimo se. Nije jednostavno, ali ljubav prema klubu je velika – završio je Jazbec.

Još da ih počnu više vrednovati u sportskom društvu u kojem su među najtrofejnijim članovima. Jer, trenutačno su, s brojnim trofejima, najveći kandidati za osvajanje naslova kluba godine HAŠK Mladosti.

PODIJELI