PODIJELI

Epidemija ovisnosti o kocki i igrama na sreću i dalje hara, štoviše, sve je složenija i opasnija. Broj ovisnika nije se znatno povećao – njih je u Hrvatskoj najmanje, oko 50.000 – ali sada zahvaća sve mlađe ljude i pretvara ih u društvene invalide već u srednjim godinama.

No, mi se i dalje borimo, poručuje pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče, Ante Bagarić u prvom javnom istupu nakon 2009., kada je prvi put ovisnost o kockanju usporedio s epidemijom svinjske gripe te upozorio na katastrofalne posljedice koje će pogoditi naše društvo.

Iako i dalje upozorava na, kako kaže, užasavajuće posljedice te galopirajuće ovisnosti, sada ističe da se od 2009. ipak promijenila društvena svijest o tom problemu, ali ponajviše zbog alarmantnog porasta ovisnika o kocki, klađenju ili, kako se eufimistički kaže,”igrama na sreću”. Naime, prema procjenama, od čak 400.000 ljudi u Hrvatskoj koji boluju od neke ovisnosti, svaki osmi ima problem s “kladom” ili “kockom”. No, tome treba pribrojati i “kolateralne žrtve” ovisnika o kocki, još najmanje 50.000 članova njihovih obitelji, a osobito djecu. Ukupno, prema njegovim riječima, najmanje tri posto hrvatskoga društva prisiljeno je suočavati se s tim problemom i posljedicama, uključujući i one najtragičnije – zaduživanje, gubitak krova nad glavom, razorene brakove, “obračun” s kamatarima, kriminal i sukobljavanje sa zakonom.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju tjednika Zagrebački List…

PODIJELI