PODIJELI

Zaslužena priznanja, za kakvoću vina, primili su vinari koji su sudjelovali na ovogodišnjem 14. ocjenjivanju vina Zagrebačke županije. Svečanost dodjele zlatnih priznanja, u sklopu manifestacije „Dani otvorenih butelja“, upriličena je na Trgu Katarine Zrinske u Zagrebu.

Traminac šampion

Sveukupnim šampionom proglašen je traminac, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog (Zaprešić). Ujedno je ovo vino bilo i najbolje ocjenjeno u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom sladora.

U kategoriji bijelih mirnih suhih vina šampionsko priznanje pripalo je OPG-u Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva (Sveti Ivan Zelina) za sauvignon, berba 2016., a u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina Vinariji Voštinić Klasnić iz Graberja Ivanićkog (Ivanić-Grad) za mješavinu crnih sorata, berba 2016. Šampion u kategoriji specijalnih vina je bermet OPG-a Mate Vrbanića iz Kloštra Ivanića, dok je OPG Josipa Rajakovića iz Krašića šampionska priznanja primio za traminac, izbornu berbu prosušenih bobica, berba 2016., u kategoriji vina iz posljednje berbe, i pjenušac Grüwald Princ, berba 2015., u kategoriji pjenušavih vina.

OPG Josipa Rajakovića osvojio je i najviše zlatnih priznanja – ukupno osam.

Zajedno s vinskom kraljicom Lucijom Šember, priznanja ‘zlatnim’ vinarima, uručio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

-U županiji nema loših, usuđujem se reći imamo samo dobra i izvrsna vina. Maksimalno podupiremo rad vinogradara i vinara, pratimo ih dugi niz godina kako financijski tako i marketinški i savjetodavno. Želimo da se Županija, uz ostalo, profilira i svojom eno-gastro ponudom – rekao je Frankić, podsjetivši vinare da je u tijeku natječaj kojim Županija podupire njihov rad te ih pozvao da se na njega jave.

Završnica ovogodišnjega ocjenjivanja održana je 11. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, na gospodarstvu obitelji Branka Čegeca. Dvije komisije, sastavljene od po pet certificiranih ocjenjivača, ocijenile su 122 vina. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih diploma.

Također, sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, najbolja vina sorte chardonnay i rajnski rizling birali su novinari koji prate eno-gastronomiju. Najbolje ocjenjeni chardonnay (berba 2015.) proizvelo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jarec Kure iz Biškupca Zelinskog (Sveti Ivan Zelina), a najbolje ocjenjeni rajnski rizling (berba 2016.) OPG Branka Crnića iz Celina Goričkih (Zaprešić).

PODIJELI