PODIJELI

U nedjelju, 18. lipnja, Samobor će biti središte brdskog biciklizma jer se održava 24. međunarodna utrka XCO Samobor, u organizaciji Brdsko- biciklističkog kluba Šišmiš, najstarijeg aktivnog brdsko-biciklističkog kluba u Hrvatskoj.

Brdsko-biciklistička utrka u disciplini cross-country uvrštena je u kalendar UCI-ja, Svjetskog biciklističkog saveza, a osim za svjetsku rang listu, boduje se i za Kup Hrvatske i Kup Slovenije. Na njoj će, kao i u prijašnjim izdanjima, nastupiti mnogo biciklista iz inozemstva. Utrka se održava na iznimno atraktivnoj stazi na području park-šume Tepec, sa startom i ciljem na glavnom samoborskom trgu.

Staza (4100 metara je jedan krug) među natjecateljima je poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti te kao takva od natjecatelja traži maksimalan angažman i koncentraciju. Ono što karakterizira ovu stazu su težak, ali atraktivan “balvan” spust te jednako tako zahtjevan spust stubama podno samoborskoga staroga grada. Osim što nudi atraktivne spusteve, utrka prolazi nekim od najljepših dijelova Samobora – glavnim gradskim trgom, park-šumom Tepec, uz kapelu Sv. Ane, stari grad, Samoborski muzej…

Filip Turk, vozač domaćeg Šišmiša, najbolji je hrvatski brdski biciklist na svjetskoj ljestvici, a prošle je godine na istoj stazi osvojio 10. mjesto.

Start kategorija do 11 i 13 godina na rasporedu je u 9 sati, kategorije do 14 i 15 godina startaju u 10 sati, veterani, rekreativci i kadeti u 11 sati, dok je start seniora i U23 kategorije predviđen za 13.30 sati, biciklisti će voziti 24,6 kilometara, a biciklistice 20,5 km. Cjelodnevni program na Trgu kralja Tomislava završava oko 17 sati.

PODIJELI