PODIJELI

Gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme “Zagreb je naš” rekao je u subotu kako očekuje da će se u Skupštini formirati ‘desna većina’ predvođena Milanom Bandićem, ali i ocijenio da će ona biti vrlo ‘tanka’ i nestabilna te naglasio kako je platforma “Zagreb je naš” i protiv referenduma i protiv promjene imena Trga maršala Tita.

Očekujem da će se složiti desna većina koju će predvoditi stranka Milan Bandić 365, zajedno s HDZ-om i listom Brune Esih, a da će se SDP, zajedno s oba krila HNS-a,  držati zajedno u opoziciji, kao i lista Sandre Švaljek, izjavio je Tomašević u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija.

Ocijenio je, međutim, da će, ukoliko ne bude prebjega, većina u Skupštini biti “vrlo tijesna, tanka i nestabilna”. Moguće je, smatra, da ta ‘tanka’ većina vrlo brzo pukne što će ovisiti o događajima na nacionalnoj razini te da na kraju godine ‘padne’ proračun i da se već 2018. ide na nove izbore.

Kad je riječ o vijećima gradskih četvrti, Tomašević kaže da će platforma “Zagreb je naš” tu nastojati spriječiti formiranje desnih većina.

“Osvojili smo 21 mandat u vijećima gradskih četvrti, te 47 mandat u vijećima mjesnih odbora. U devet do 10 gradskih četvrti bi se mogla složiti većina u kojoj neće sudjelovati Milan Bandić i HDZ”, rekao je.

U Zagrebu ima bitnijih tema od promjene imena Trga maršala Tita 

Što se tiče  referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita, Tomašević je kazao da će četiri njihova gradska zastupnika biti protiv referenduma i protiv promjene imena tog trga.

“Nameće se tema koja nije najbitnija tema većini građana ovog grada. Krajnja desnica ju nameće jer nema što reći o temama koje su bitne direktno za kvalitetu života građana. Bandić ide na solomonsko rješenje, kalkulira između lijevih i desnih birača. Mi smo protiv referenduma”, rekao je Tomašević.

Također, Tomašević smatra nevjerojatnim da se u 16 godina vladavine Milana Bandića nije održao nijedan referendum u Zagrebu – ni o Jakuševcu niti o Dinamovom stadionu –  a da se sada nameće promjena imena jednog trga.

Ukoliko dođe do referenduma, smatra da će “izlaznost biti katastrofalna”.

Platforma “Zagreb je naš” bit će i protiv privatizacije komunalnih usluga budući da, kako ističe, brojni primjeri iz EU pokazuju da je to štetno za građane, kvalitetu usluge i investicije u infrastrukturu.

Iskoristit će, kaže, svoja četiri vijećnika u zagrebačkoj Skupštini kako bi nametnuli određene teme i kontrolirali upravljanje Zagrebom. “Bit ćemo žestoka oporba i kontrola i upozoravati na alternativne projekte koji bi se mogli provoditi”, istaknuo je.

“Glavni problem u Hrvatskoj je što je politika poslala maltene psovka , ljudima se ona gadi s punim pravom, vidimo čudne političke trgovine i neprincipijelne koalicije, to je nešto što ljude odvraća…Mi želimo poručiti da je politika bavljenje općim dobrom, bavljene odlukama o zajedničkim resursima, odlukama o koje će imati utjecaj na živote ljudi, da je politika za svakoga. Zato želimo uključiti građane da suodlučuju o tome koji su im projekti najbitniji”, poručio je Tomašević.

“Institucije vlasti su kao dvorci okruženi kanalom i tu i tamo se spusti neki most da građani uopće mogu utjecati na te institucije ..Mislim da se to mora promijeniti”, zaključio je.

Autor: Hina

PODIJELI