PODIJELI

Nogometna škola GNK-a Dinamo poznata je po kvalitetnom radu, a i magnet je za mnoge mlade i ambiciozne dječake da se okušaju u njoj i pokušaju jednoga dana ostvariti igračke dosege jednog Luke Modrića, Marka Pjace i ostalih.

Od prošlog ljeta Ivo Šušak naslijedio je Marijana Vlaka na funkciji voditelja Škole. Pri dolasku na tu funkciju, Šušak je isticao da dolazi u uređen sustav i da mu je želja da ništa ne pokvari, a da, s obzirom na 40-godišnje trenersko iskustvo, nešto i unaprijedi. – Mislim da sam ostvario dobru komunikaciju s trenerima jer ima dosta mladih – rekao je Šušak.

Posebno je zadovoljan rezultatima selekcija Dinama, u pionirima i kadetima osvojeni su naslovi prvaka Hrvatske, s juniorima nisu to uspjeli. U svim mlađim kategorijama, osim jednoj, bili su prvi na regionalnim prvenstvima. Želja je da i u sljedećoj godini rezultati budu isti ili bolji.

Što ste prenijeli mlađim trenerima?

Najprije sam htio naglasiti važnost dopunske selekcije. Opasnost je da igrači iz kategorije u kategoriju prelaze po inerciji, što bi značilo da se zatvaramo u vlastiti krug djece koja krenu i sada trebaju doći do juniorskog staža. Želio sam da se selekcije najmlađih pročišćavaju dovođenjem igrača koji nisu bili naši, tzv. dopunskom selekcijom. Dinamov sustav to omogućuje jer imamo dvije kuće na raspolaganju za smještaj djece. Čini mi se da su to treneri prihvatili. Negativna selekcija treba biti ubrzana, odnosno čim prije se rješavati dječaka za koje procijenimo da njihov domet nije velik. Uvijek sam za to da dođe igrač iz manje sredine koji nije bio u sustavnom radu, ali će dati više nego netko koga smo eliminirali.

Šušak je još jednu stvar pokušao nametnuti u svojoj prvoj sezoni.
Želio sam da se treneri ne zatvore i ne “zaljubljuju” u svoje igrače, što je ljudski. U Dinamu se radi sustavno, više nego drugdje, i trener, ako nije oprezan, može pomisliti da su njegovi igrači najbolji. Oni to pokazuju rezultatima, ali nama to nije dovoljno.

Kakva je situacija u velikoj skautskoj službi Dinama za mlađe kategorije?

Službeno, imamo samo jednog skauta, prof. Igora Gabrijelića, ali svaki naš trener je skaut. U izvještajima s prvenstvenih utakmica ima jedna stavka u kojoj trener mora označiti zapaženog igrača u suparničkoj momčadi. Osim toga, treneri su dužni gledati razne utakmice različitih kategorija i svaki je trener na svoj način skaut. Naravno, prof. Gabrijelić tu je glavni.

Koliko ima dječaka u školi?

U natjecanjima imamo selekcije od 8 do 19 godina. Tri kategorije, U15, U17 i U19, igraju nacionalna prvenstva, a ostali igraju regionalna prvenstva. Osim toga, naša djeca često sudjeluju na turnirima u inozemstvu. Naša škola ima dobar imidž, mnogi nas zovu, pokrivaju sve troškove putovanja i smještaja. Nije jednostavno to sve pokrivati, ali u Dinamu prate trendove i ne zbrajaju se djeci utakmice, nego minutaža, ali ne želimo da nam u najmlađim kategorijama djeca odigraju više od tridesetak utakmica, a juniori do 50 utakmica godišnje.

Što je vaš glavni cilj u selekcijama?

Želja nam je da što prije promoviramo igrača iz mlađe u stariju kategoriju. Ove godine iz B momčadi u A momčad otišlo je nekoliko igrača, iz juniorske je osam igrača debitiralo u seniorskoj B momčadi i to je ono na čemu ćemo inzistirati – zaključio je Šušak.

PODIJELI