PODIJELI

Nogometni klub Sesvete završio je sezonu na visokom četvrtom mjestu 2. HNL, a na kraju sezone Uprava kluba na čelu s predsjednikom Perom Karatovićem odlučila se za promjenu.

Umjesto Denisa Bezera, seniore će voditi njegov pomoćnik u ovoj sezoni, Sergej Jakirović (41). Bivši vezni igrač, trenersku karijeru počeo je treniravši juniore Dugog Sela 2011. godine, od 2012. je, na poziv predsjednika Karatovića, u Sesvetama.
Uprava kluba već je najavila da neće u borbu za Prvu HNL dok ne bude sigurna da će novi stadion u Sesvetskoj dolini, čija gradnja još nije počela, biti spreman.

Što su vam rekli u klubu kad su vam ponudili mjesto glavnog trenera prve momčadi?

Već tri godine trener planira moj dolazak na mjesto prvog trenera. Prva ponuda je bila 2014. godine, ali tada sam odbio rekavši da još nisam spreman. Nakon toga, poslije odlaska prof. Barišića, bila je ideja da budem trener prve momčadi, ali se odlučio za Bezera. Bio sam mu pomoćnik i zahvaljujem mu na svemu što me naučio jer je vrhunski stručnjak i čovjek. Bio sam mu i više od pomoćnika, dopuštao mi je veliku širinu posla. Predsjednik mi je sada dao šansu i smatra da je ovo idealna prilika za preuzimanje momčadi.

Čini se da nemate pritisak borbe za ulazak u prvu ligu?

Rekao sam predsjedniku da ću sam sebi kreirati pritisak. Nećemo biti turisti u ligi, Sesvete imaju dobre rezultate u ligi i vjerujem da ćemo i dalje biti uspješni.

Kako motivirati igrače kada se zna da ova sezona nije ona u kojoj se borite za ulazak u najviši rang?

Idemo mi krenuti normalno u jesenski dio pa ćemo do zime vidjeti što će biti. Možda se ubrza gradnja pa ćemo se boriti za Prvu HNL. Kako motivirati igrače? Samo da ih odvedem u klupski salon i da vide igrače koji su prošli kroz naš klub i napravili velike karijere, ne bih ih trebao dodatno motivirati. Očekujem mladu ekipu koji mora svakodnevno maksimalno i ozbiljno raditi ako misle živjeti od nogometa i nešto napraviti u karijeri. Mislim da je ovaj klub idealna odskočna daska za dalje.

Što mogu očekivati igrači sada kada ste postali trener broj 1?

Slični su pogledi na nogomet prof. Bezera i moji, radili smo otvorenog srca, davao sam sugestije, a on je imao zadnju riječ. Naravno, uvijek se može popraviti, napraviti nešto bolje. Ostat će nam sedam-osam igrača koji znaju kako radim, među njima je i Ivan Kontek za kojeg mislim da će ostati u klubu najviše godinu dana.

Što najviše volite u nogometu?

Volim tehnički potkovane igrače. Moj pogled na nogomet, s obzirom na to da sam bio vezni igrač, je što prije doći do suparničkoga gola. Posjed lopte je OK, ali bitno je gdje se taj posjed radi, u prvoj trećini terena, sredini, ali bitno je da se nametnete protivniku na njegovoj polovici, znači visok presing da se što prije postigne pogodak.

Preferirate li određeni sustav igre?

Sve ovisi o profilu momčadi koju imaš. Naravno da mi razne ideje prolaze kroz glavu jer živim nogomet, ali nekako 4-2-3-1 je sustav koji mi se sviđa. Joj, ubit će me prof. Mihačić zbog ovog, 1-4-2-3-1 i 1-4-3-3 su sustavi koje preferiram, ali može i 1-4-4-2 ako imaš dva dobra napadača.

Kakve igrače volite, što najprije primijetite kada dođete na neku utakmicu, one koji mnogo trče?

Smatram da taj radni dio ne bi trebao nikome biti upitan, a najprije primijetim igrača koji ima ideju jer bez toga nema nogometa.

Nedostaje li ideje u nogometu?

Da. Svaki moj kolega pripremit će igrača, ali treba imati one s idejom, koji prepoznaju situaciju na terenu. Sada se premalo igra nogomet. Odradi se trening i ode kući. U moje vrijeme još smo igrali na školskom igralištu, stalno smo igrali.

Jesti li vidjeli što zanimljivo u završenoj sezoni Druge HNL?

Bilo je mnogo mladih igrača. U našoj ekipi od 22 igrača bilo ih je 15 mlađe od 21 godine, Rudeš je imao dosta mladih, Gorica je uvijek imala minimum mladih igrača u ekipi, ali oni su valjda procijenili da im je tako bolje da ostvare cilj koji, nažalost, nisu uspjeli ostvariti. Ekipe su mnogo taktički napredovale.

Kada počinju pripreme za novu sezonu. Kakav će biti sastav momčadi?

Počinju 15. srpnja, ali još je prerano govoriti koji su to igrači. Lokomotiva nam uvijek pomogne, imat ćemo nekoliko igrača na posudbi, Dinamo bi nam pomogao, sada smo imali i nekoliko igrača iz Osijeka i Rijeke. Mislim da nije realno da mjesec dana prije početka naših priprema imamo formiranu ekipu. Svi ti momci gledaju da budu u Prvoj ligi, a onda, kako “otpadaju”, mi smo jedan od prvih pickova. Želio bih u sezonu krenuti s 22 igrača i tri golmana. U rad ćemo pridružiti i šest juniora koji su imali veoma dobru sezonu u nacionalnoj ligi. Dat ćemo im priliku za dokazivanje.

PODIJELI