PODIJELI

Nakon sustavnog maltretiranja vršnjaka, dječak od devet godina pokušao si je oduzeti život.

Dogodilo se to prije jedanaest dana u zagrebačkom Jelkovcu, a tragičnu posljedicu spriječile su tinejdžerice koje su mu prišle pokušavajući ga smiriti, a kad su shvatile da mu ne mogu pomoći, pozvale su policiju i Hitnu pomoć.

Reakcija nesretnog dječaka jedan je u nizu reakcija djece koju vršnjaci maltretiraju. Dok su djevojčice sklonije suptilnijem, pasivno agresivnom nasilju, posebice ignoriranju nekoga tko im nije po volji, dječaci svoje nezadovoljstvo češće izražavaju šakama.

Profil nasilnika i žrtve

Marija Crnković, klinička psihologica iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, kaže da su neka od obilježja tipičnih žrtava nisko samopoštovanje.

– Često imaju slabo razvijene socijalne vještine, mogu se osjetiti poništenima i bespomoćnima. Oprezni su, osjetljivi, sramežljivi, tihi, često se boje, mogu imati teškoća u razvoju ili neki hedikep. Moguće je da se teže izražavaju u skupini vršnjaka, nemaju mnogo prijatelja, a imaju veliku želju uklopiti se u društvo. U situacijama frustracije znaju reagirati plakanjem i povlačenjem, dok u ekstremnim slučajevima, ako su dulje vrijeme žrtve nasilja, mogu postati skloni samoubojstvu. Neki reagiraju tako da nasilno vrate ili se i sami počinju agresivno ponašati. Osim toga, žrtve nasilja najčešće su djeca tjelesno slabija od njihovih vršnjaka koji se ponašaju nasilno, posebno među dječacima – kaže Crnković.

(Foto: Ilustracija)

Cijeli tekst pročitajte u našem tjedniku!

PODIJELI