PODIJELI

Najbolji klub Hrvatske s najboljim igračem, najboljim strijelcem, s nagradom za fair play momčad. Sve je to Malonogometni klub Nacional ostvario ove sezone.

Klub osnovan 2003. godine kao Gospić, prije 10 godina preimenovan je u Nacional i počeo je djelovati u Zagrebu. U njegovim vitrinama sedam je naslova, pet pod Nacionalovim imenom, tri u posljednje tri sezone.

Izvršni direktor Petar Anić u klubu radi mnoge poslove i najbolje je upućen u situaciju. Razgovarali smo s njim u prostoru na Zagrebačkom velesajmu, gdje su sjedište kluba, dvorane za treninge i sve što je potrebno jednom klubu.

– Ostvareno je sve što smo planirali. Prvenstvo, kup, igranje u elitnoj rundi Lige prvaka.

Finalne utakmice u Zagrebu nisu bile posjećene kao ona u Splitu, oko 200 gledatelja prema 1500. Zašto?

– Nijedan zagrebački klub trenutačno nema mnogo gledatelja. Mislili smo da je to zbog stalnih promjena dvorane, ali finale je pokazalo da nije do toga. Možda su se ljudi u Zagrebu zasitili brojnih sadržaja, pogotovo sportskih. Pogledajte i druge sportove. Hrvatski nogometni savez mnogo je uložio u futsal posljednjih 10 godina, ali ima mnogo prostora za napredak. Mi smo nevidljivi, naša liga nema ni svoju internetsku stranicu, teško je provjeriti informacije, rezultate. Nema nas u mainstream medijima. U Zagrebu utakmice nisu toliko posjećene, ali u Dalmaciji bude po 1500, 2000 gledatelja. Organiziranost Komisije za futsal HNS-a trebala bi biti bolja.

Kako stojite s mlađim kategorijama?

– Imamo najveću akademiju u regiji pokrenutu prije deset godina. Naša djeca treniraju od 1. rujna do 1. srpnja, a problem je u natjecanjima za njih jer su službena natjecanja od siječnja do ožujka. Onda moramo izmišljati natjecanja u jesen i na proljeće. Znamo da ima i mnogih klubova koji zimi posude djecu iz nogometa i onda se prvenstva igraju u zimskoj pauzi. Borimo se da se njihova prvenstva prošire na više mjeseci, ali i shvaćamo da je manjim klubovima to problem, u prvome redu financijski.

Liga prvaka u novoj sezoni doživljava promjene. Je li to bolje za vas?

– Uefa sada daje novac za organizaciju turnira po BDP-u država, novost je i 10.000 eura za putne troškove, a u elitnoj rundi tri će najbolje države, Španjolska, Rusija i Italija, davati po dvije najbolje momčadi. Ima još ideja koje bi se trebale realizirati od 2018. godine i vidi se da Uefa i Fifa žele još više razviti futsal, a to traže i od nacionalnih saveza.

Kako se financirati kada ste “nevidljivi”?

– Cijenimo sponzore koji su s nama već dugo, koji nam pomažu iako smo daleko od medijskog statusa što ga naš sport zaslužuje. To pokreće naš predsjednik Ivica Đolo, koji je i najveći sponzor kluba.

Planovi za sljedeće sezonu?

– Okupljanje je 18. kolovoza, u razgovorima smo i pokušat ćemo zadržati istu ekipu, dodali bismo samo jednog ili dvojicu igrača, ponajprije zbog širine klupe i Lige prvaka. Liga prvaka očekuje nas već polovicom rujna, a prvenstvo počinje krajem rujna.
Za kraj je Anić naglasio ono čemu teži uprava i svi u klubu:
– Kada bismo zaigrali Final Four Lige prvaka, ostvarili bismo svoje ciljeve.

PODIJELI