PODIJELI

Trešnje su mnogima omiljena poslastica karakteristična za kasno proljeće pa nije za čuditi se što su građani u sekundi obrali jednu granu koja se odlomila i pala na tlo u parku Stara Trešnjevka.

– Trešnje su izvrsne, baš su slatke, a još bolje što su besplatne – komentirali su ‘berači’ koji su, osim što su degustirali plodove, napunili i po nekoliko vrećica. Nakon što je grana propisno obrana, u akciju su stupili djelatnici Zrinjevca koji su toga dana uređivali park. Grana je za tili čas prepiljena i spremljena za odvoz.

Beri, ali ne lomi

Budući da po cijelom Zagrebu sazrijevaju voćke koje su izložene smogu, ispušnim plinovima i prljavim kišama, zanimalo nas je smije li se takvo voće uopće brati i konzumirati.
Čelnik Zrinjevca Igor Toljan rekao je da je voće jestivo i da građani smiju ubrati plodove sa stabala na javnim površinama, no da ne smiju lomiti grane.

– Te voćke su opće dobro pa ih svi smijemo i jesti, no nije dopušteno da se to radi tako da se uništava stablo. Sve što se može pobrati bez oštećenja, građani mogu slobodno pojesti – rekao je Toljan. Napomenuo je da ta stabla nisu svake godine previše rodna jer ih zbog djece i kućnih ljubimaca ne smiju tretirati protiv nametnika.

Osim trešanja kojih je najviše na Trešnjevci, diljem grada možemo naletjeti i na višnje, šljive, a ponegdje i kupine, dud, kruške i marelice te poneki grozd. Agronom Marijan Mavračić iz ustanove Savjetodavna služba za poljoprivredu rekao je da je voće na koje nailazimo šetajući gradom mnogo zdravije od onoga koje možemo kupiti u trgovinama.

Slobodno jedite

– Za razliku od voća po gradu, uvozno voće tretirano je raznim pesticidima te stoga i mnogo nezdravije – rekao je Mavračić.
I jedan od najpoznatijih i najuzornijih hrvatskih voćara, agronom Frane Ivković, koji je ujedno i najveći proizvođač jabuka u Zagrebu i njegovu prstenu, također je istaknuo da smog i razni plinovi voću ne štete.

– Građani se ne trebaju plašiti jesti voće koje nađu na javnim površinama jer se ono ne šprica. Dovoljno ga je oprati i sigurno je za konzumaciju – savjetovao je Ivković. Napomenuo je kako je dud i jagode potrebno malo bolje oprati da ne ostane prašine u rupicama, no da je nađeno voće vrlo jestivo. Stoga, savjetovao je, može se slobodno konzumirati odmah nakon pranja, a od njega se mogu pripremati i razne slastice.

Šetaš psa i ubereš jabuku

Zagrepčaka Kornelija Zima rekla nam je da se nije nikada upuštala u skupljanje plodova iz parkova za kuhanje, no da je znala pojesti jabuku tijekom šetnji sa svojim psom.

– U našem parku u Adžijinoj ima jabuka koja rodi svake godine, no najačešće ih nitko ne pobere pa propadnu na tlu. Nisam nikada razmišljala da su to čiste jabuke kao i one na placu pa ću ih ovaj put kada sazriju nabrati i ispeći pitu – ispričala je Zima.
Voćar Frane Ivković otkrio nam je pak da bi već za godinu dana cijena voća mogla biti znatno niža.

Pojasnio je da Grad i Holding kreću u gradnju velikog skladišta – hladnjače pored Zelene tržnice gdje će se moći skladištiti sav urod.

– Već od iduće godine građani će moći kupiti domaće voće tijekom cijele godine po niskim cijenama – najavio je. Dodao je da će se tako domaću jabuku čija je osnovna cijena od proizvođača 2,2 kune, uz cijenu skladištenja i pakiranja, moći kupiti već za 4 ili 5 kune tijekom cijele godine, što je znatna ušteda ako se uzme u obzir da se trenutačno kilogram jabuka iz uvoza na policama dućana može kupiti za 9 do 12 kuna.

PODIJELI