PODIJELI

Zbog svojih iznimnih svojstava, bogatstva vitamina i antioksidansa, marelice se u mnogim kulturama, osobito kineskoj, smatraju voćem dugovječnosti. Najvjerojatnije potječu iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine iz područja u blizini ruske granice.

Prema statističkim podacima iz 2005. godine, najviše se marelica proizvodi u Turskoj (čak 390.000 tona godišnje), zatim u Iranu i Italiji. “Miješaju” se u sva jela, a osim svježih, jednako su dobre i sušene marelice. Ove “male breskve” možete kupiti već za 12 kuna, dok je njihova najviša cijena zasad između 20 i 25 kuna.

Brani i obnavlja

Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta-karotena. Pomažu organizmu da se obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju, a poboljšavaju i vid. Vitamin A koji je ujedno i snažan antioksidans, utječe na bolji vid. Osim toga, ovo je voće bogato vlaknima koja pozitivno utječu na probavni trakt. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ. Preporučuje se anemičnim osobama zbog visokog sadržaja željeza.

Sok od marelice koristi se kao lijek kod groznice i kožnih bolesti.
Čudesne marelice također pomažu u borbi protiv raka jer uništavaju stanice raka i pomažu u prevenciji njegove pojave. Vitamin B17 kojim obiluje, koristi se kao glavna terapija kod oboljelih od raka u klinikama širom svijeta.

Visok udio beta-karotena

Osim svježih, jednako ukusne i zdrave su i suhe marelice. Zapravo, još su zdravije i hranjivije. Naime, prednost suhih marelica proizlazi iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne umanjuje njegov hranjivi sastav. Vrlo su cijenjene i tražene zbog visokog udjela beta-karotena koji pomaže osigurati dobar vid. Ako pak muku mučite sa zatvorom i lošom probavom, onda su i u ovom slučaju marelice savršeno rješenje problema. Također je važno naglasiti da po mogućnosti uvijek birate organske suhe marelice, umjesto onih umjetno tretiranih.

No pripazite, poput svih drugih vrsta sušenog voća, i suhe marelice imaju dosta kalorija i mnogo šećera. Stoga, ako želite iskusiti sve njezine čari, jedite ih umjereno. Ako ste namjeravali posaditi koju marelicu u svome vrtu, bilo bi najbolje da pričekate do jeseni i u miru uživate u ljetu koje nam stiže.

Recept (Prhka pita od marelica)

Sastojci za tijesto:
280 g oštrog brašna
190 g maslaca
1 jušna žlica šećera
pola čajne žličice soli
70 ml hladne vode

Sastojci za nadjev:
1 kg marelice
2 jušne žlice gustina
2 jušne žlice meda
2 jušne žlice smeđeg šećera
pola čajne žličice cimeta
sok jednog limuna

Priprema:

TIJESTO:
Pomiješajte brašno, šećer, sol, dodajte rashlađeni maslac narezan na manje kockice. Kratko izradite mikserom ili rukama. Dok mijesite tijesto, postupno dodajte vodu (moguće da vam neće biti potrebno svih 70 ml vode) i mijesite dok tijesto ne postane kompaktno. Podijelite tijesto u dva dijela, jedan veći i jedan manji, prekrijte folijom te stavite u hladnjak na oko sat vremena.
Savjet: Ako imate pleh većeg promjera, radite na dvostrukoj smjesi.

NADJEV:
Marelice očistite od koštica i narežite na manje komade, a zatim dodajte sve ostale sastojke i promiješajte.
Savjet: Ako su marelice kisele, nemojte dodavati previše limunova soka. Također možete po želji dodati i nekoliko kapljica ekstrakta vanilije da ublaži kiselost. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C.
Veće tijesto razvaljajte tanko i pomoću valjka prenesite u kalup koji ste prethodno premazali maslacem.
Dodajte sav nadjev.

Razvaljajte drugi, manji dio tijesta i izrežite ga na trakice kojima ćete prekriti kolač. Premažite razmućenim jajem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 50-ak minuta. Poslužite ohlađeno ili još toplo uz sladoled od vanilije.

U slast!

PODIJELI