PODIJELI

-Volim ležati na plaži na nekom našem otoku ili se usidriti na pješčanoj plaži, na dalekoj destinaciji, slušati glazbu i čitati knjigu. Na vrhu aktivnosti su mi i plesne večeri na ljetnim glazbenim festivalima. Volim jednostavne stvari- otkrila je Natali.

Prošlo je 15 godina otkako je njezin singl “Ne daj” osvojio hrvatsku glazbenu scenu, a od tada niže samo hitove. Najnoviji singl “Mjesto za jedno” jedan je od najslušanijih na radiopostajama, a uskoro će objaviti i četvrti studijski album “Iluzije”. Simpatična Zadranka Natali Dizdar otkrila nam je kako najviše voli provoditi ljetne dane, što sluša i koliko vremena posvećuje modi.

Album “Iluzije” uskoro će ugledati svjetlo dana. Koliko ste radili na njemu?

Na albumu se aktivno radi posljednje tri godine, ali počeli smo još 2013. Dugo smo slagali ideje, tražili rješenja za aranžmane u nekom svom tempu i bez pritiska. Skupilo se podosta pjesama, tako da sada, kad je album gotov, već imamo pjesme i za onaj idući. Radujem se jesenskim druženjima uz času vina i dobru glazbu, a dotad aktivno predstavljamo “Iluzije” na ljetnim svirkama i koncertima na Visu, u Kastvu, na Lake festu u Nikšiću, Špancir festu u Varaždinu.

Gdje pronalazite inspiraciju za pisanje pjesama?

Inspiracija su ljubav, život, ljudi, sve što me pokreće i što mi u nekom trenutku zaokuplja pozornost.

Javnost vas je zapamtila nakon glazbenog showa 2003. godine, a nedugo nakon toga izbacili ste i jednu od svojih najslušanijih pjesama “Ne daj”. Kako ste se glazbeno razvili od tih prvih pjesama?

Veoma volim pjesmu “Ne daj” i ne bih mogla uspoređivati pjesme koje su poslije nastale kao bolje ili lošije, svaka opisuje neko razdoblje mog života i svaka nosi neku energiju iz tog doba. “Ne daj” sam snimila s 19 godina, i kad je čujem, sasvim mi je lako prisjetiti se sebe iz tog razdoblja i svih “filmova” koji su mi se tada vrtjeli po glavi. Volim sve te faze i drago mi je što iza sebe imam pjesme koje se i danas slušaju, koje nemaju rok trajanja, kao što su “Ne daj”, “Zamijenit ću te gorim”, “Stranac”, “Grijeh”…

Postoji li neka pjesma koja ima posebno značenje i možete li je nazvati najdražom?

Volim pjesmu “Pronađi put” po kojoj je nazvan drugi studijski album, kao i Rundekovu “Mjesecu je dosadno”. Valjda me privlače ta neka melankolija i nježnost.

Po zvanju ste profesorica socijalne pedagogije. Zbog čega ste upisali Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet? U kojem ste trenutku života shvatili da će ipak glazba biti vaš životni poziv?

Čini mi se kao da su mi se u životu sve važne stvari odvile spontano, iako možda i nije tako. Upisala sam taj fakultet jer me privlačila psihologija, a s obzirom na program koji je nudio, dobro se uklopio u ono što sam željela. Glazba je uvijek bila prisutna na ovaj ili onaj način, išla sam u glazbenu školu, mnogo nastupala kao dijete, pretpostavljam da je bila neizbježna. Nakon što sam izdala prvi studijski album, sve je postalo prilično ozbiljno i bilo je jasno da će to biti prioritet u mom životu.

Postoji li neki grad u kojem biste voljeli održati koncert? Razmišljate li možda o pjevanju na nekom drugom europskom jeziku?

Na albumu se nalaze dvije pjesme na engleskome jeziku, jedna je prepjev pjesme kojom započinje album, a druga je “Out of time” grupe Blur. Volim taj jezik, tečno ga govorim, a često sviramo obrade engleskih covera s jazz-triom. Jedan takav čeka me u Kastvu 29. srpnja.

Glazbenik, glazbenica ili glazbena grupa koju uvijek možete slušati?

Radiohead, Air, Thievery Corporation, Randy Crawford, Bob Dylan, Debussy.

Kako volite provoditi slobodne ljetne dane?

Volim ležati na plaži na nekom našem otoku ili se usidriti na pješčanoj plaži, na dalekoj destinaciji, slušati glazbu i čitati knjigu. Na vrhu aktivnosti su mi i plesne večeri na ljetnim glazbenim festivalima. Volim jednostavne stvari.

Koju svoju vrlinu najviše cijenite, a koja vas mana najviše živcira?

Joj, kako volim to pitanje! Šalim se, teško mi je na to odgovoriti. Vjerojatno bi to bilo isto ono što cijenim kod drugih ljudi, a to su otvorenost i iskrenost. A mana… hm… mislim da nisam baš dobra s “tajmingom”.

Koliko vremena posvećujete modi? Jeste li njezina strastvena ljubiteljica ili vam je to sporedna stvar? Postoji li neki dizajner kojeg volite imati u svojem ormaru?

Nema pravila, sve se veoma brzo mijenja, nekako usklađujem mogućnosti i priliku.

 

PODIJELI