PODIJELI

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca već struka mora izreći svoje mišljenje, kako bi se znalo kolika je korist u usporedbi s rizikom korištenja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da lijek nije sporan, “uvijek ih je bilo i biti će ih za djecu u Hrvatskoj”, no radi se o poštivanju struke i procedure. Istaknuo je da čim povjerenstvo, domaći i inozemni stručnjaci, iznesu mišljenje lijek će biti nabavljen, te je izrazio nadu da će pomoći oboljeloj djeci.

Pojasnio je kako je lijek monoklonsko protutijelo koje se daje pacijentima s tumorom, a da vrijeme ne igra glavnu ulogu u liječenju.

-Je li lijek ordiniran pet ili 25 dana prije, ne znači puno, ništa nije izgubljeno. U javnosti je krivo shvaćeno, i mi smo krivi što smo pogrešno iskomunicirali, ali taj lijek se ne daje u hitnosti – kaže Kujundžić.

Povjerenstvo treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom, tj. nuspojavom koju nosi lijek, i što će to značiti za pojedino dijete.

-Medicina je preozbiljna struka da bi se igralo po emocijama i pod pritiskom. Suosjećamo s roditeljima i svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći, među kojim smo i mi, no medicina ima svoja pravila i ako se preskoče, to može imati velike posljedice – naglasio je i poručio da će naći zakonski model za osiguranje novca za lijek.

(Hina)

 

 

 

PODIJELI