PODIJELI

Aktivisti Zelene akcije (ZA) u srijedu su organizirali prosvjednu akciju na Markovu trgu u kojoj je sudjelovala “superjunakinja SuperSunča” koja je “doputovala” iz budućnosti kako bi zatražila od Vlade da izabere tranziciju u niskougljično društvo, bez projekata na fosilna goriva poput termoelektrane Plomin 2.

Performans je upriličen jer u petak, 23. lipnja, u Hrvatskoj stupa na snagu Pariški sporazum o klimatskim promjenama, te u povodu otvaranja javnog savjetovanja o Strategiji niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050.

“Dolazim iz 2050. gdje su građani i građanke pobijedili fosilnu industriju i gdje se nitko više ne sjeća prljave fosilne energije. Ako krenete ambicioznijim smjerom i odaberete put obnovljivih izvora energije, već 2030. možete biti potpuno energetski neovisni”, rekla je “SuperSunča”, koja je zbog predvođenja tranzicije u održivo društvo postala superjunakinja iz tzv. Klimatske lige.

Na slici: prosvjed aktivista Zelene akcije na Markovom trgu

Pariški sporazum, koji je Hrvatska upravo ratificirala, ima za ograničavanje globalnog porasta temperature ispod 2 stupnja Celzijevih, a težiti zadržavanju na 1,5 stupnja Celzijevih, te zahtijeva hitnu akciju, upozoravaju iz ZA. Po njima, ako se i ispune trenutno postavljeni ciljevi Pariškog sporazuma, prijeti povećanje globalne temperature za 3 do 4 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Za Hrvatsku to znači puno više poplava, velikih suša, vremenskih nepogoda, šumskih požara, velik utjecaj na pitku vodu i porast razine mora, tvrdi ZA koja od Vlade traži da u niskougljičnoj strategiji izabere scenarij snažne tranzicije u niskougljično društvo.

Na slici: Bernard Ivčić

Niskougljična strategija nikako ne smije sadržavati nastavak rada termoelektrana (TE) na uvozni ugljen Plomin 1 i 2. “Drago nam je vidjeti da strategija jasno definira kako nema planova za nove TE na ugljen, što je velik uspjeh građana koji su do sada vodili put u niskougljično društvo. To se pokazalo pobjedama u kampanjama protiv TE Plomin C, TE Ploče, te bušenja Jadrana zbog nafte”, komentirao je Bernard Ivčić iz ZA.

Predložena strategija predviđa nastavak rada TE Plomin 2 do 2040., što je neprihvatljivo jer nakon 2030. nema mjesta za postrojenja na ugljen budući da je nastupio kraj fosilne ere, a ugljen nema budućnosti, tvrdi Ivčić.

(Hina)

PODIJELI