PODIJELI

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je u tijeku razgovor predstavnika nadležnih ministarstava i taksista koji prosvjeduju nezadovoljni jer se u Hrvatskoj za prijevoz koristi aplikacija Uber.

Također je poručio da je korištenje te aplikacije protivno važećim propisima u Hrvatskoj, zbog čega je izrečen niz sankcija.

Korištenje prijevoza putem aplikacije Uber protivno je važećim pozitivnim propisima u Hrvatskoj, istaknuo je Plenković u uvodu Vladine sjednice i napomenuo da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano provodi inspekcijski nadzor nad vozačima i vozilima koja nemaju važeću licencu sukladno hrvatskim propisima.

Novčane kazne, zapljene vozila, presude…

-Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora. Izrečene su novčane kazne u iznosu 5,2 milijuna kuna, zaplijenjeno je 11 vozila, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda – naveo je premijer.

Dodao je da nadležna tijela, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva provode analize sukladno svojim nadležnostima te će “u dogledno vrijeme predložiti odgovarajuće izmjene i dopune važećih zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje”.

Podnošenje tužbi

Poručio je kako svi koji smatraju da se zbog korištenja aplikacije Uber krše njihova prava mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima.

-Vjerujem da će dijalog, koji u ovom trenutku vode državni tajnici s predstavnicima prosvjednika, rezultirati prestankom prosvjeda i mogućim rješenjima za situaciju koja očito opterećuje niz taksi službi i taksista diljem Hrvatske, a osobito se odnosi na Dubrovnik, Split i Zagreb – zaključio je.

(Hina)

 

PODIJELI