PODIJELI

Uz ovogodišnje 6. Zagrebačko kulturno ljeto, raznovrsnu ponudu svih kulturnih manifestacija tijekom ljeta u Zagrebu, Zagrepčani koji ne odu na Jadran i turisti koji pohode Zagreb imat će što gledati, slušati i, u velikoj mjeri, uživati.

Programi će se odvijati na brojnim otvorenim i zatvorenim pozornicama – Trgu kralja Tomislava, Bundeku, Tuškancu, u MSU-u, Klovićevim dvorima, katedrali, Medvedgradu, Maksimiru, Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – Sceni Amadeo, MUO-u, Krležinu Gvozdu, Opatovini, Jelačić-placu, muzejima…

Održat će se 15 festivala s oko 600 programa i 2500 izvođača. Ove impozantne brojke jamče da će uz ZgKUL kulturnjačko ljeto u Zagrebu zaista biti – cool, pa slogan “Budi kul – budi u Zagrebu”, na stranu sada jezični kalkizam, ima svoju svrhovitost.

“Glazba i grad” na otvorenju

Na prigodnoj konferenciji za novinare u srijedu 14. lipnja u Umjetničkom paviljonu Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, najavio je da će ZgKUL početi 21. lipnja programom Zagreb Classic, festivalom orkestara na Trgu kralja Tomislava, u kojem će Zbor i simfonijski orkestar HRT-a izvoditi program “Glazba i grad”, koncert u povodu Svjetskog dana glazbe, uz gostovanje sopranistice Evelin Novak i violinista Luke Ljubasa te dirigiranje Eduarda Straussera.

Istaknuo je kako su i protekla zagrebačka kulturna ljeta ljestvicu podigla visoko, ali i ove godine moraju biti nadmašena. Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke Turističke zajednice, istaknula je kako u sve brojnijim turističkim nagradama i priznanjima koje osvaja Zagreb kultura ima značajan udio, posebno ljetna kulturna ponuda. Zagreb postaje kulturno središte Hrvatske i ovog dijela Europe.

Istaknula je značaj novih turističkih aduta kakav je npr. Design District uz širenje kulture na nove gradske prostore, što daje i nove turističke platforme. Istaknula je i važnost Zagreb Summer Toura i Inmusic festivala, projekta “Dvorišta”, ali i sjajnih izložbi koje su već u tijeku (“Šuma” u Umjetničkom paviljonu, “Barokni sjaj Venecije”/Tiepolo u Muzeju za umjetnost i obrt, “Strasna ljepota – zbirka Dagmar Meneghello u Galeriji Klovićevi dvori…).

Renato Kunić, ravnatelj poslovne jedinice Programa Hrvatske radiotelevizije, podsjetio je da će otvaranje i brojne programe zagrebačkog ljeta pratiti i HTV, u čemu će biti angažirano 300 djelatnika kuće, od toga 200 glazbenika i 100 ljudi u tehničkoj potpori. Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je da će filharmonija sudjelovati u nizu glazbenih aduta ovih programa, od nastupa Gorana Bregovića s 80 izvođača do sjajnog ansambla Robyja Lakatosa, “romskog kralja violine”, koji sviraju romsku glazbu, klasiku i jazz. Oni će nastupiti 4. srpnja.

Tri pisma iz Sarajeva Gorana Bregovića

Bregovićev pozdrav Zagrebu i programu kulturnog ljeta prikazan je i na ekranu. Taj će se program Zagrebačke filharmonije i Orkestra za svadbe i sahrane pod nazivom “Tri pisma iz Sarajeva” održati 29. lipnja. Bregovićev projekt violinski je koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu uz pratnju simfonijskog orkestra praizveden u Parizu 2016. Nastupit će srpska violinistica Mirjana Nešković, tuniški orijentalni violinist Zied Zouari i izraelski klezmer violinist Gershon Leizerson.

Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je nazočne da je i za svojevremno “dopeljavanje” Điđija Šuteja imao protivnika i na svojoj političkoj strani. Izrazio je i poštovanje prema velikom dirigentu i umjetničkom savjetniku ZF-a Dmitriju Kitajenku te pohvalio suradnju “balkanskog Jeruzalema” Sarajeva i multikulturalnog Zagreba, što pridoosi poruci da je Zagreb kozmopolitski grad.

Izdvojeni program

Kako bi za nabrajanje svih programa ZgKUL-a trebale valjda sve stranice kulture našega lista, izdvojit ćemo samo neke jer smo neke već i dosta opširno najavili (Scena Amadeo, Večeri na Griču), a mnoge ćemo najavljivati i tijekom ljeta. Na Trgu kralja Tomislava 22. lipnja u 18 sati nastupit će Tamburaški orkestar HRT-a koji će pod ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda izvesti potpuri hrvatskih plesova i pjesama, a gostovat će i Ivana Kindl, Damir Kedžo i Bow vs. Plectrum. U 21 sat nastupit će Jazz orkestar HRT-a te Joseph Bowie (trombon/vokal) i Carla Belovari (vokal). U povodu Dana državnosti 25. lipnja Zbor i orkestar Opere i ansambl baleta HNK izvest će Gotovčeva “Eru s onoga svijeta”. Gradsko kazalište Komedija 6. srpnja izvest će “Komediju gala”

Na ljetnoj pozornici Bundek 8. srpnja nastupit će Opera b. b. s operetom Franta Lehara “Vesela udovica”, a sutradan Ana Rucner s koncertom za Teslu. Žiga i Bandisti izvest će 10. srpnja hommage Zvonku Špišiću.

Na ljetnoj pozornici Tuškanac nakon Dana hrvatskog filma do 20. lipnja, 23. lipnja do 9. srpnja trajat će Fantastic Film Festival, a u srpnju će se moći pogledati ciklus europskog filma, najbolji filmovi s Pulskog festivala, a u kolovozu Dokukino, Tjedan mjuzikla i Supertoon film festival. U programu Ljeto u Muzeju suvremene umjetnosti u lipnju i srpnju nastupaju i Jonathan, Kandžija i Gole žene, Rambo Amadeus, Detour i Vatra. Večeri na Griču u atriju Galerije Klovićevi dvori, podsjećamo, 27. lipnja otvara poljska Capella cracoviensis, a 9. srpnja nastupaju Tomislav Mužek i njegovi gosti.

Bogato kulturno ljeto u Zagrebu

U programima Scene Amadeo 29. lipnja počinje podsjećanje na filmove Toma Gotovca. U Zagrebačkoj katedrali od 13. srpnja počinje program “Orgulje Zagrebačke katedrale” koji će trajati do kraja rujna. Medvedgradske glazbene večeri počinju 12. srpnja, kada nastupa The Bambi Molesters, a iduća dva dana Amira Medunjanin i Kries. Festival “Miroslav Krleža” na Krležinu Gvozdu otvara se 1. srpnja dramom “U agoniji” u režiji Ane Đorđević i izvedbi Nezavisne produkcije Beo art 2015, a idućih dana gledat ćemo i “Šest lica Ane Borongay”, “Areteja” na više lokacija te “Balade Petrice Kerempuha”. 2. srpnja organizirano je predstavljanje knjiga “Avangarda Krležiana” u izdanju kuće Jesenski i Turk, te “Povratak Miroslava Krleže” Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. U NSK se 5. srpnja održava izložba Krležinih rukopisa, pisama i dokumenata, a 6. srpnja u Modernoj galeriji “Josip Račić” izložba “Krleža – Babić”.

Ranojutarnja zbivanja odvijat će se 7. srpnja, u 5 sati održat će se šetnja-akcija “Tvornica radnicima”, od McDonald’sa do Esplanade, a u 7 sati “Doručak kod Krleže”. U sklopu Histrionskog ljeta na Opatovini će od 6. srpnja do 2. rujna Histrioni u režiji Zlatka Viteza izvesti Zagorkinu “Kći Lotrščaka”, a od 29. lipnja do 2. kolodvora u Muzeju za umjetnost i obrt održavat će se Ljetne noći Teatra Exit. U Gavelli se 10. i 11. srpnja održavaju Dani Nikole Tesle, i, jasno, predstava-koncept Filipa Šovagovića “Tesla anonimus”.

Na Trgu bana Josipa Jelačića od 19. do 23. srpnja odvijat će se Međunarodna smotra folkora.

U sklopu Zagreb Summer Toura odvijat će se akcije Zagrebački vremeplov, promenadni koncerti u Maksimiru, plesne večeri na Zrinjevcu. Ljeto na Štrosu – Strossmartre traje do 5. rujna. 22. lipnja na Zrinjevcu počinje festival slastica “Slatki gušti”, a 29. lipnja manifestacija “Biljke i svirke” koja povezuju glazbu i prirodu, Croosover festival u Ribnjaku od 26. srpnja te brojne druge manifestacije. Kad smo već spomenuli slastice, iz priloženog je jasno da će ZgKUL donijeti istinske gušte za kulturne sladokusce svih fela!

PODIJELI