PODIJELI

Čelnici Antifašističke lige Hrvatske najavili su u srijedu obilježavanje i proslavu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, na zagrebačkom Trgu maršala Tita kako bi upozorili na nastojanja da se izbriše sjećanje na dio hrvatske povijesti, koja se obilježava i Danom antifašističke borbe.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je na konferenciji za novinare da obilježavanjem i proslavom Dana antifašističke borbe na trgu koji nosi Titovo ime žele poslati simboličku poruku da se radi o “čovjeku koji je pojedinačno najzaslužniji da obilježavamo Dan antifašističke borbe”.

“Licemjerno je s jedne strane imati državni praznik Dan antifašističke borbe, a s druge strane zatirati one koji za tu borbu imaju najveće zasluge”, istaknuo je.

Na slici: Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Hrvatske

Naglasio je kako današnja Hrvatska nikada ne bi bila takva da nije bilo narodnooslobodilačke borbe u kojoj je Titova uloga bila od prvorazrednog značaja. Pusić smatra i da je borba protiv fašizma i ustaštva s etičkog stanovišta bila jedan od “najsvjetlijih dijelova u povijesti zemlje”.

Mlade naraštaje treba osvijestiti da je antifašizam nastao u obrani trajnih vrijednosti koje su nastale prije fašizma i koje mogu biti ugrožene i danas (ravnopravost, jednakost pred zakonom, sloboda svih ljudi…), kao što je to u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama ponovno postalo upitno.

Borić: Želi se trgovati Trgom maršala Tita

Komentirajući zahtjev čelnika stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da novi saziv zagrebačke Gradske skupštine bez otezanja donese odluku o preimenovanju Trga maršala Tita, potpredsjednica Nove ljevice i zastupnica u Gradskoj skupštini Rada Borić rekla je da ta stranka, koja ima pet zastupnika, svojim zahtjevom politički ucjenjuje konstituiranje Skupštine, a Esih i Hasanbegović u kampanji nije ništa drugo zanimalo osim te teme.

Na slici: Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice

Poručila je da se ne boji referenduma o preimenovanju Titova trga jer građani znaju koji su im životni prioriteti. Također, građani znaju i da zahvaljujući antifašizmu živimo sadašnju demokraciju. “Moramo biti jako oprezni kada se s trgom trguje, a u ovom trenutku u Zagrebu netko bi htio s trgom trgovati”, rekla je.

Predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito Hrvatske” Jovan Vejnović rekao je kako sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe ne rade samo zbog Tita i prošlosti već i protesta protiv “fašizacije društva”. Upozorio je na opasnost “katoličkog fundamentalizma” koji pokušava graditi društvenu paradigmu koja je vezana “uz davno prošli zločinački režim u zemlji”.

Članica Antifašističke lige Aneta Lalić najavila je da će u četvrtak na Trgu maršala Tita u 19 sati dati svoj glas prezrenima i marginaliziranima u svijetu i Hrvatskoj. Na skupu će govoriti povjesničar Hrvoje Klasić, redateljica Snježana Banović i feministica Marijana Bijelić, a nastupiti će i nekoliko kulturnjaka.

(Hina)

PODIJELI