PODIJELI

Bliži se 29. lipnja, do kada bi se trebala formirati zagrebačka Gradska skupština, za koju Bandićeva stranka Rada i solidarnosti mora skupiti 26 ruku, a zasad ih ima 14, što znači HDZ plus Bruna Esih, što je i prirodna koalicija s nacionalne razine.

Ne uspije li Bandić idući tjedan skupiti potrebnu većinu, za mjesec dana može ponoviti pokušaj. Ne uspije li ni tada, ima pravo i na treći pokušaj, a ako ni taj put ne bi imao većinu, nakon 90 dana, što je cijelo ljeto, raspisali bi se novi izbori. Bandić za sada može ozbiljno računati samo na sedam ruku iz redova HDZ-a, prije s Mikulićem nego s Prgometom, i petero vijećnika s liste nezavisne Brune Esih. No, njezin je uvjet poznat, a to je definitivno micanje imena Trga marašala Tita iz središta Zagreba, bez referenduma, koji uporno gura Bandić, a o čemu smo već pisali.

I politici vruće

Novi moment u slagalici zvanoj Gradska skupština Zagreba je da Bandiću ostaje velika koalicija, koju je on zazivao još u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kad je postalo jasno da ne može s 14 vijećnika u šestom mandatu, nakon 17 godina vladanja Zagrebom, sam sastaviti većinu u Gradskoj skupštini. Kako bilo da bilo, ljevica i zastupnici Sandre Švaljek, prije svega čelnik HSLS-a Darinko Kosor, tvrde da neće i drugi put s Bandićem jer da je pametnome i jednom dosta.

Uvjeti HDZ-a za formiranje većine s Bandićem u Zagrebu bit će jasno definirane koalicijske obveze, ali i moguće pozicije šefa Skupštine, koja bi mogla pripasti nekome iz HDZ-a. No, zasad nije tako izvjesno hoće li Plenković i dalje ustrajati na Progometu koji je na lokalnim izborima kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba osjetno podbacio jer je osvojio samo 5,5 posto glasova. Uz to, i odmetnuti dvojac Esih&Hasanbegović već je izjavio da neće ni u kojem slučaju podržati Progmeta, ali lokalna politika je mnogo realnija od one državne i tu mogu igrati i neke druge strasti, a ne samo one koje su ionako prevruće za ove ljetne dane. Mikulić je igrač na duge staze, blizak desnoj struji u vrhu HDZ-a, koji je već godinu i pol obnašao mjesto predsjednika Gradske skupštine.

Dakle, šušakalo se da će nakon lokalnih izbora zagrebački HDZ biti raspušten, ali vrh HDZ-a imao je prečeg posla jer je nakon naglog razlaza s Mostom trebalo na razini zemlje, pošto-poto, naći novog koalicijskog partnera u HNS-u. Sad kad je to pitanje skinuto s dnevnog reda, teško da će vrh HDZ-a dopustiti da pitanje predsjednika Gradske skupštine rješava netko drugi, u prvome redu Esih, a ne oni.

Više žena u Skupštini

S druge strane, HNS-ovci u Gradskoj skupštini, Anka Mrak-Taritaš, Sonja Konig i Stanko Kordić, oformit će klub zastupnika u Skupštini bez HNS-ovca Tomislava Stojaka, što je nekima bio jasan signal da bi najaktivniji gradski zastupnik u prošlom sazivu Skupštine mogao, prije ili poslije, završiti kod Bandića. No, to se nije dogodilo jer Stojak tvrdi da će biti samo oporba u Skupštini.
Novosti u sazivu buduće zagrebačke Skupštine, nakon prošlog saziva u kojemu je bilo 29 posto žena prema 71 posto muškaraca, su da sada u Gradskoj skupštini žena ima 40 posto. Konačno, iako je to istina i donja granica obvezne rodne kvote, uz plaćanje pozamašnih kazni u slučaju negativne diskriminacije na izbornim listama. Ipak, neke stranke imaju više žena nego muškaraca u skupštinskim klupama. Primjer je Bandićeva Stranka rada i solidarnosti s partnerima, koja ima osam žena prema šest muškaraca.

U sjeni velike slagalice u Gradskoj skupštini Zagreba zasad je ona u gradskom Poglavarstvu, maloj Vladi, koja ima golem proračun od sedam i pol milijardi kuna, gdje će također biti promjena. Bandić ne krije da su se neki umorili, a da neki idu u mirovinu. Na listi ovih prvih zasad se spominje jedan politički kapitalac, a to je Ivica Lovrić koji je, istina, Bandiću, uz Slavka Kojića, koji je pokrivao financijski dio kampanje na lokalnim izborima, vodio kampanju do relativnog pobjednika lokalnih izbora u Zagrebu. To smo naučili iz redova bliskih izbornim pobjednicima, da Lovrić ima druge planove, izvan gradske politike, nakon godina nošenja s teškim slučajevima, primjerice, spašavanja Cibone i drugih gradskih posrnulih legendi.

Kusin u mirovinu

Za mirovinu se navodno sprema Bandićeva dogradonačenica Vesna Kusin, koja je ostala uz Bandića i nakon opetovanog nesupjeha na parlamenarnim i predsjedničkim izborima. Lijep kraj karijere za Kusin, nakon desetljeća uređivanja kulture u ugaslom Vjesniku, gdje ništa mlađe od Madonne nije moglo ući u te novine, ali su zato pojedinačno opisani “stećci” s Oltara domovine na Medvedgradu. Ipak, pamtit ćemo je više po višegodišnjem ravnanju Klovićevim dvorima, za ministrovanja Bože Biškupića, gdje je priredila neke od važnijih izložbi, nego po Zagrebačkom kulturnom ljetu, gdje ima za svakoga po nešto, kao i što treba biti.

Ali, nema ni za koga dovoljno, posebno kad je riječ o kulturi, ako su je već u gradskom proračunu “popile” fontane i drugi prigodni sadržaji koji jesu oku ugodni i dojmljivi, ali i prolazni kao što je i bistra voda koja u njima teče.

PODIJELI