PODIJELI

Početak ljeta u Zaprešiću obilježen je uz Banovanje, manifestaciju koja je počela 16. lipnja i na nekoliko gradskih lokacija odvija se do 2. srpnja. Otvoreno je na Aleji kišobrana, gdje je Hrvatski kišobran kao autohtoni zaprešićki proizvod obojio staru gradsku šetnicu.

Otvorenju Banovanja pridružio se i zamjenik gradonačelnika Alan Labus, istaknuvši da je ime manifestacije vezano uz brendiranje grada po imenu bana Jelačića, u koje se krenulo ove godine, što je povezano i s velikim projektom obnove Novih dvora.

ZP BAN Run

Za one najmlađe na Aleji kišobrana održane su kreativne radionice i predstave, dok su se građani svih uzrasta priključili likovnoj koloniji, retro slušaonici i koncertima na otvorenom. Na toj lokaciji održano je i prvenstvo u pikulanju, i to čak svjetsko prvenstvo. Najprecizniji sudionik bio je Mirza Dijab, koji je ponio titulu pobjednika.

Neizostavani dio programa ljeta u Zaprešiću je utrka ZP BAN Run, koja je održana i ove godine u kategoriji djece i odraslih. Najbrži je bio Jurij Kos koji je rutu od pet kilometara otrčao za 17,55 minuta i tako oborio prošlogodišnji rekord staze. Najbolja među ženama bila je Ivana Grubišić koja je stazu pretrčala za 19,30, a kroz cilj je prošla četvrta.

Tour de Jelačić

Sportski dio programa Banovanja nastavljen je uz Svjetski dan joge u parku Novi dvori. Novi produljeni vikend startao je uz biciklijadu Tour de Jelačić, s početkom na Aleji kišobrana i s ciljem na jezeru Zajarki gdje je sudionike dočekao roštilj. Ovdje će se tijekom vikenda održati i turnir u odbojci na pijesku, svjetsko prvenstvo u žabicama i Shikara summerparty na jezeru.U subotu će se slaviti Ivanje uz Crkvu sv. Ivana Krstitelja, paljenje krijesa i veselicu na Trgu Ivana Pavla II. Nedjelja je rezervirana za proslavu Dana državnosti uz koncert klape Contra. Posljednji vikend Banovanja dočekuje se pola Nove godine u Novim dvorima, a za najmlađe stiže ljetno kino na novootvorenom Trgu dr. Franje Tuđmana.

Foto: Marin Vajdić

PODIJELI