PODIJELI

SDP-ov Mihael Zmajlović novoizabrani je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije – glas mu je dalo 26 od 49 prisutnih zastupnika na konstituirajućoj sjednici u utorak, a potpredsjednici su Mostovka Ljubica Ambrušec te HDZ-ov Vladimir Bregović koje su skupštinari izabrali s 47, odnosno 46 glasova.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke Županije

Mandati u mirovanju

Župan Stjepan Kožić svoj je mandat stavio u mirovanje, a zamjena mu je Ivana Fučkan. Njegovi zamjenici Hrvoje Frankić i Nadica Žužak također su stavili mandate u mirovanje te će ih mijenjati Stjepan Kozlina i Nenad Strizrep. Mandate u mirovanje stavili su i živozidašica Goranka Dorotić koju mijenja Petra Prugovečki, dok HDZ-ovca Vladu Žigrovića mijenja Nikolina Perko. HNS-ov Denis Tovernić i Jasmin Kraljević iz Živog zida napustili su svoje stranke i postali nezavisni zastupnici.

– Očekujem da će Skupština nastaviti s projektima i programima koje smo planirali u 2017. godini u smislu ostvarenja proračuna. Ne vjerujem da će biti znatnijih izmjena projekata jer se proračun dobro puni i to je dokaz da je gospodarstvo Zagrebačke županije na visokoj razini. Neto dobit poduzetnika u Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji na razini je 70 % cijele Republike Hrvatske. Očekujem da ćemo do kraja godine realizirati projekte vezane uz gradnju školskih objekata u iznosu od 55 milijuna kuna, ali i vodoopskrbni sustav istočnoga dijela Županije te rekonstrukciju oko 200 kilometara županijskih cesta – rekao je župan Stjepan Kožić.

Mihael Zmajlović (drugi s lijeva), novi predsjednik Skupštine Zagrebačke Županije

Novi saziv 51 član

HDZ-ov Rudolf Vujović koji je od danas u oporbi, rekao je da će nastaviti podržavati projekte koje smatraju važnima.

– HDZ je odlučio biti suzdržan na glasanju za novog predsjednika. Vladajuća koalicija ima većinu, no to se može promijeniti već na idućoj sjednici. Ljudima treba dati šansu, dobili su izbore u prvom krugu, a mi ćemo vidjeti kako ćemo reagirati na prve materijale koje ćemo dobiti – rekao je, dodavši: – Naš fokus je na proračunu, želja nam je da se nastavi ono što smo radili u Županiji – projekti vezani uz školstvo, ali i jedan gorući problem – gospodarenje otpadom. Očekujemo od Vlade da počne djelovati jer partner Grad Zagreb dosad nije učinio ništa. Odabrana je lokacija Ivanić-Grad za gradnju Centra za gospodarenje otpadom te je osnovana i tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja zbog promjene plana vegetira, stoji, a u njoj su zaposleni ljudi koji bi nešto trebali raditi – zaključio je Rudolf Vujović.

U novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 51 člana, i to 20 iz koalicije HSS-SDP- HNS-Laburisti, zatim 15 vijećnika iz koalicije HDZ-HSU- HSLS, osam iz Bandić Milan 365 – stranke rada i solidarnosti, četiri iz Mosta nezavisnih lista, dva iz Živog zida i dva nezavisna člana.

PODIJELI