PODIJELI

Ana Levojević prodala je zemljište za dva milijuna i sto tisuća eura, 2007. osnovala je tvrtku Zaglođe s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Taj je kapital povećala prodajom zemljišta na 4,3 milijuna kuna. Zemljište od više od tri tisuće kvadrata kupila je za 6 eura po kvadratu, a prodala za 650 eura.

Sedam nebodera, četiri stambena i tri poslovna, od kojih najviši ima čak 37 etaža, planiraju se graditi kod rotora na Jadranskome mostu na samoj obali Save. S tim projektom, vrijednim oko 300 milijuna eura, u javnost je izašla norveška tvrtka Verdispar još 2008., no do sada, od gradnje na površini od 34 tisuće kvadrata nema ništa, premda je u tu svrhu izmijenjen GUP, a dobivena je i lokacijska dozvola. Problem je, među ostalim, u tome što je dio tog zemljišta sporan. Sumnja se da je stečen na sumnjiv način – prevarom vlasnice, 96-godišnje Sofije Šetine, čiji nasljednici već deset godina sudskim putem pokušavaju vratiti zemljište. Priču o tome otkriva nam Antun Bačoka, predsjednik Udruge za zaštitu ljudskih prava – Korektiv, kojemu su se slovenski nasljednici obratili za pomoć.

– Vlasnica zemljišta na koje su investitori bacili oko bila je Sofija Šetina iz Prigorja Brdovečkog kod Zaprešića, preminula prije deset godina u 97. godini. Iza sebe ostavila je kuću od 94 kvadrata s okućnicom u kojoj je živjela te veliko zemljište u Blatu površine više od tri tisuće metara četvornih u Zagrebu. Nakon njezine smrti, njezine je nasljednike u Sloveniji iznenadila Ana Levojević, mesarica koja je imala obrt u ulici u kojoj je starica živjela, a koja se pojavila s njezinom oporukom, tvrdeći da se ona brinula za staricu, a da joj je zauzvrat starica ostavila nasljedstvo – ističe Bačoka.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Zagrebačkog lista koji je na kioscima od petka, 23. lipnja.

PODIJELI