PODIJELI

Ribički stolci, ležaljke za plažu, ručnici i dekice bili su glavni rekviziti publici koja se u večernjim satima prvog dana ljeta okupila na Tomislavovu trgu na festivalu orkestara na otvorenom – Zagreb Classic 2017.

A upravo na Svjetski dan glazbe, baš kako i priliči, ovu su manifestaciju svojim raskošnim zvukom otvorili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom brazilskog maestra Eduarda Straussera.

Jako olujno nevrijeme s tučom koje je samo dva sata ranije svojim ledenim kuglicama dobrano izrešetalo gradske ulice i trgove nije omelo glazboljupce, koji su se načičkali na travnatim površinama te šetnicama Tomislavca, uživajući u izvedbama besprijekorno uvježbanih glazbenika na čijem su se repertoaru našla djela Wagnera, Čajkovskog, Griega, Stravinskog, Dvořáka, Rimski-Korsakova, Lhotke, Musorgskog i Ravela.

Oni najbrži zauzeli su najbolje pozicije pred pozornicom kako bi osim zvuka imali i što bolju sliku onoga što se događa na pozornici. Uz građane u publici se okupilo i puno znatiželjnih turista s raznih strana svijeta koji su temeljito zaposlili svoje mobitele i fotoaparate, ne želeći propustiti nijedan detalj fantastične ljetne večeri. Dok su dječica veselo skakutala i plesala po stazicama od kamenčića, neki su pak grozničavo iščitavali program koji su im podijelile ljupke i nasmijane hostese, ne bi li prepoznali određenu skladbu. Glazbena čarolija pod raznobojnom rasvjetom uz blagi šum fontane Tomislavac pretvorila se u neko čudesno, bajkovito mjesto, sve dok povremeni zvuk tramvaja ne bi označio iznenadni povratak u stvarnost.

Osim čitavog Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a te izvrsnog dirigenta Eduarda Straussera velik pljesak zasluženo su dobili i solisti – sopranistica Evelin Novak te naš nagrađivani violinist Luka Ljubas. Ljubitelji glazbe, koji su te večeri radije odabrali udobnost vlastita doma, mogli su ovaj koncertni spektakl pratiti na HRT-u ili pak slušati prijenos na Hrvatskom radiju te Radio Sljemenu.

Sezona besplatnih koncerata na Tomislavcu nastavlja se u nedjelju, 25. lipnja od 21 sat svečanošću u povodu Dana državnosti. Nastupit će zbor i orkestar Opere i ansambl Baleta HNK-a u Zagrebu, a izvest će se Gotovčev “Ero s onoga svijeta” uz dirigenta Nikšu Barezu, u režiji Krešimira Dolenčića.

(Autor: Željka Vuković)

PODIJELI